CAMBRA DE COMERÇ
Economia 19/05/2019

Jordi Puiggalí: “S’ha fet campanya contra el vot electrònic a la Cambra, però les dades es poden comprovar"

Entrevista al director de seguretat i investigació de Scytl

Paula Solanas
3 min
Jordi Puiggalí: “S’ha fet campanya contra el vot electrònic a la Cambra, però tot es pot comprovar”

BarcelonaLes eleccions de la setmana passada a la Cambra de Comerç de Barcelona van tenir un protagonista accidental. Les sospites d’algunes de les candidatures sobre el procés de vot electrònic -després de la sobtada victòria de l’ANC- van centrar el focus en l’empresa catalana que promou aquest sistema arreu del món des de fa més de 15 anys. Jordi Puiggalí és el director de seguretat i investigació de Scytl, la tecnològica que va posar la plataforma per a la votació de la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hi ha candidats a la Cambra que estudien impugnar les eleccions perquè desconfien dels resultats. Com valora aquestes crítiques?

Falten fets. Hi ha hagut molta desinformació. Quan treballes en un entorn polític, ets al mig i algú et pot utilitzar com a excusa. Sempre hi ha qui perd i intentarà buscar una manera de fer repetir l’elecció. S’ha fet molta campanya contra el vot electrònic, però, com en qualsevol altra votació, si algú té dubtes, les dades es poden comprovar. Si tenen proves, que les ensenyin.

La participació s’ha duplicat en aquestes eleccions. Creu que s’explica pel vot electrònic?

Fa més fàcil que els votants participin, però no ha estat un factor decisiu. N’hi ha hagut d’altres en la campanya. Si la gent no està motivada no vota per molt que l’hi facilitin.

L’Estat i la Generalitat van mantenir un estira-i-arronsa precisament per escollir el sistema de vot.

Hi estem acostumats. Al final són decisions que s’han de prendre des d’un punt de vista legal. Sempre trobaràs gent a favor i en contra. La manca de consensos fa que de vegades sigui més fàcil o més difícil.

És cert que hi va haver incidències amb la plataforma?

No en tinc constància. De fet, la Generalitat va destacar que no n’hi va haver de cap tipus. L’avantatge del vot per internet és que si no pots votar en aquell moment n’ets conscient. En canvi, amb el vot postal no tens garanties que hagi arribat.

Per què no hi va haver una doble autenticació per poder votar?

Una doble autenticació seria per exemple el telèfon mòbil, però això són dades que tenen les parts i haurien de formar part del cens [en el cas de les eleccions a les cambres, 680.000 empreses i autònoms]. També haurien d’estar actualitzades per si s’ha canviat de número.

Com funciona el vot electrònic?

És bastant equivalent al vot normal. Per una banda, s’ha de protegir la privadesa del secret del vot i, per l’altra, s’ha de saber que tots pertanyen a votants vàlids. No canvia res, només que amb un vot electrònic no estem utilitzant el paper per protegir un sobre, sinó tècniques criptogràfiques.

Quin avantatge té?

El vot electrònic està protegit amb una clau pública que només pot obrir la mesa electoral. Estem afegint garanties de privadesa que fins i tot van més enllà del vot tradicional. Per tant, encara que els vots puguin circular per la xarxa, ningú en podria veure el contingut. A més, es protegeix la seva integritat amb mecanismes com la signatura electrònica. Quan es reben els vots als servidors aquests estan xifrats i signats digitalment.

I no es pot manipular?

Si ho fessis es trencaria la signatura i el vot pot passar a ser invàlid. Fins i tot si algú intentés manipular les dades ho podríem detectar. El vot electrònic no facilita el frau, al contrari. És com qui diu que no estava malalt fins que va anar al metge. El que passa és que dona més eines per veure les anomalies.

Com poden saber si una tercera persona ha votat per algú altre?

Amb el certificat digital pots tenir garanties que només aquella persona coneix el seu pin. I si ha estat emès per una persona que no és en el cens tampoc és vàlid. Podem detectar si molts vots de diferents persones venen de la mateixa IP, com va passar amb la Cambra. Tens la capacitat d’investigar molt més.

Més que en el vot tradicional?

Amb el vot postal, per exemple, la traçabilitat la tindràs a l’oficina de correus i ja està. Nosaltres tenim totes aquestes dades i després donem les eines a l’empresa auditora i a la Junta Electoral Central perquè les puguin analitzar.

Pot millorar la tecnologia perquè el procés sigui més segur?

Jo també dirigeixo el departament de recerca i ja estem plantejant el repte de la criptografia quàntica. És a dir, què passarà quan tinguem ordinadors capaços de trencar els algoritmes actuals.

stats