FICCIÓ
Mèdia 13/05/2019

‘La dimensió desconeguda’ torna renovada gairebé 60 anys després

La nova ‘The twilight zone’ agafa un cop més el relleu de la clàssica ficció de terror de Rod Serling

Aina Pol
3 min
Adam Scott interpreta el periodista Justin Sanderson, el protagonista del capítol ‘Nightmare at 30.000 feet’.

BarcelonaMarcians gegants, infermers desfigurats, màscares sinistres i portes que condueixen a noves dimensions... són fenòmens paranormals que tornen a la petita pantalla i traslladen de nou els espectadors a una coneguda dimensió desconeguda, la de la imaginació. El reboot de The twilight zone arriba avui a Espanya de la mà de SyFy.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Es tracta d’una versió moderna de la popular i homònima sèrie de terror dels anys 60 que ha estat creda per Simon Kinberg ( X Men: Days of future past), Jordan Peele ( Get out ) i Marco Ramirez ( The Defenders). La primera temporada comptarà amb un total de 10 capítols i ja se n’ha confirmat una segona.

La versió original de The twilight zone va ser dirigida i narrada per Rod Serling i va comptar amb cinc temporades, emeses entre els anys 1959 i 1964. La sèrie de la CBS tractava temes quotidians i els barrejava amb la ciència-ficció, la fantasia, el suspens i el terror. A més, sempre incorporava un toc de crítica social, encara que en aquella època havia d’esquivar l’obstacle de la censura. Per això se servia de metàfores.

La versió actual també mantindrà aquest punt crític. Jordan Peele, que agafa el relleu de Serling, ha explicat que han volgut “proveir l’audiència d’una via d’escapada, però sense que això impliqui tancar els ulls davant de tot el que està passant al món”. El productor, que ja s’ha convertit en un emblema del gènere dels horrors, també ha destacat que en les seves obres sempre intenta incorporar un “contingut que tingui significació social” i combinar-lo amb l’element de diversió que enganxa l’audiència.

L’equip de producció ha volgut afegir que ara era el moment indicat per llançar aquesta versió. Peele ha afegit: “Massa vegades aquest any hem sentit que vivíem en una zona crepuscular, o sigui que no puc pensar en un moment millor per reintroduir-ho a un públic modern”.

Els dos primers episodis de The twilight zone es titularan The comedian i Nightmare at 30.000 feet, el remake de l’aclamat Nightmare at 20.000 feet. El primer gira al voltant de la figura del Samir (Kumail Nanjiani), un còmic ambiciós però que no té èxit i avorreix el públic; en comptes d’aplaudiments i rialles, només genera silencis a la sala. El seu ídol i col·lega J.C. Wheeler li recomana que actuï d’una manera més personal, i llavors comença a parlar de les vides d’aquells que l’envolten. Però la situació se li escapa de les mans i tothom s’allunya d’ell.

El segon, amb 10.000 peus d’altura més que l’original, se centra en Justin Sanderson (Adam Scott), un periodista que pateix un trastorn posttraumàtic i que escolta un podcast que explica la desaparició del seu propi vol. A més, ell és l’únic d’entre tots els passatgers que s’adona de la presència d’un horripilant gremlin en una ala de l’avió.

Scott s’ha mostrat encantat de formar part del projecte, especialment pel fet de protagonitzar un dels episodis més emblemàtics. L’actor ha recordat que va descobrir el xou als 11 o 12 anys i des de llavors ho mirava cada vespre al seu petit televisor.

El nou reboot, produït per Monkeypaw Productions en companyia de la CBS, seguirà el mateix format que l’original. Al tractar-se d’una sèrie antològica, cada capítol serà autònom i els personatges aniran variant. Alguns actors reconeguts que hi apareixeran seran Taissa Farmiga ( The nun ), Kumail Nanjiani ( Silicon Valley ), Allison Tolman ( Fargo ), Sanaa Lathan ( The affair ), Ginnifer Goodwin ( Érase una vez ) o John Cho ( El exorcista ).

Un precedent de renom

The twilight zone va ser una de les obres que van posar els fonaments de les actuals ficcions surrealistes. La sèrie va tenir un gran èxit i fins i tot va ser guardonada amb diversos premis, com ara tres Emmy i tres Hugo. La seva fama va fer que més d’un projecte s’hi inspirés directament. A més de la versió que avui s’estrena, en el passat ja es van produir dues sagues més igualment titulades The twilight zone ; una es va emetre en la dècada dels 80 i l’altra el 2002.

A Catalunya va causar força enrenou, tot i que hi va aterrar un parell de dècades més tard. Es va traduir com La dimensió desconeguda i va arribar als espectadors de la mà de TV3 l’any 1985. De totes maneres, RTVE ja l’havia emesa en castellà a tot l’Estat des del 1961.

Un cineasta exitós i especialitzat en l’àmbit terrorífic

Jordan Peele (1979) és el director, el guionista i també la veu narradora de The twilight zone. L’any 2012 va muntar la seva pròpia productora, Monkeypaw Productions. El seu primer projecte va ser Key & Peele (2012-2015), unes comedy series que ell mateix coprotagonitzava. Però el 2015 va aparcar la seva faceta com a actor per enfocar-se en el treball darrere de les càmeres i centrar-se en la seva faceta de cineasta.

El seu nom apareix en els crèdits de projectes com el recent Us (2019) o els aclamats BlacKkKlansman (dirigida per Spike Lee el 2018) o Get out (2017), amb els quals va aconseguir dues nominacions a millor pel·lícula als Oscars. Però ha sigut aquesta última la que ha marcat un punt de transició en la seva carrera com a cineasta i la que ha fet que aconseguís l’estatueta daurada, finalment per millor guió original.

stats