Meteo 28/09/2018

Pendents de l'huracà mediterrani que afectarà Grècia i Turquia aquest cap de setmana

Un dels causants d'aquest estrany cicló podria ser la temperatura rècord del Mediterrani

Miquel Bernis
2 min
L''huracà mediterrani' vist aquest migdia pel satèl·lit Terra / NASA

BarcelonaUn dels anomenats 'medicanes' o huracans mediterranis s'està gestant aquest divendres al mar Jònic, la regió del Mediterrani situada entre Grècia i Sicília. Les últimes actualitzacions dels models de previsió confirmen que aquest cap de setmana enfilarà camí de Grècia i alguns punts de Turquia, on s'esperen vents sostinguts d'entre 80 i 100 km/h i ratxes de vent huracanat que podrien superar els 130 km/h, equiparables a les d'una potent tempesta tropical.

En l'escala de borrasques tropicals de Saffir-Simpson, les tempestes tropicals estan just per sota dels huracans; és a dir, si una tempesta tropical s'enforteix, ja passa a ser un huracà de categoria 1. Les acumulacions de pluja podrien superar els 200 litres en alguns casos.

La paraula 'medicane' és un anglicisme que surt de la suma de 'mediterranean' (mediterrani) i 'hurricane' (huracà). També se'ls anomena ciclons mediterranis quasi tropicals. Els 'medicanes' són ciclons que es formen al Mediterrani però que tenen algunes característiques similars a les d'un huracà, com per exemple el fet que poden tenir un ull ben definit. S'alimenten d'un mar calent que contrasta amb l'aire fred en altura i són sempre borrasques més petites que les tropicals. No hi ha cap organisme que s'encarregui del seguiment d'aquest tipus de pertorbacions, i això explica que a aquesta pertorbació de li hagin assignat noms diferents, com ara 'Zorbas' o 'Xenophon'.

Els mapes del temps fan pensar que els efectes més importants de la borrasca es notaran entre la península del Peloponès i l'illa de Creta a partir d'aquest dissabte. La borrasca també podria provocar pluges fortes i ventades en ciutats com Atenes i Istanbul, i alguns models fan pensar que en travessar el mar Egeu la pertorbació es podria reactivar.

Aquesta és la segona pertorbació d'aquest tipus que es forma en pocs dies al Mediterrani. Fa pocs dies parlàvem de la possible formació d'una altra potent borrasca amb algunes característiques d'huracà. Tot i que no va acabar tenint del tot l'estructura d'una pertorbació tropical, les pluges fortes i el vent van provocar la mort de quatre persones al nord-est de Tunísia, segons informava l'agència Efe aquest cap de setmana.

Un dels factors que fan que aquesta tardor hagi començat amb la formació de diverses borrasques violentes al Mediterrani és l'elevada temperatura de l'aigua. Segons dades del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, ubicat a València, la temperatura de l'aigua es troba en valors rècord en aquest tram final del mes de setembre. Amb dades des del 1982, globalment el mar no havia estat mai tan calent en aquesta època: a hores d'ara la mitjana de temperatura del Mediterrani és d'uns 26º, mentre que hauria de rondar poc per sobre dels 24º si tenim en compte la mitjana dels últims 35 anys.

Temperatura mitjana del Mediterrani aquest any 2018 (en vermell) respecte la mitjana / CEAM
stats