Economia 20/09/2018

CaixaBank trenca una aliança històrica i surt de Repsol amb pèrdues de 450 milions

Va entrar a la companyia el 1996 i ara n'era el principal accionista

Xavier Grau / Dani Cordero
3 min
UNA RELACIÓ PROFESSIONAL DE MÉS DE VINT ANYS 
 El president de CaixaBank, Isidre Fainé (dreta), i el president executiu de Repsol, Antoni Brufau, van treballar plegats a la Caixa entre el 1988 i el 2004, quan Brufau va accedir a la presidència de Repsol. Eren els directors generals de l'entitat financera. A la imatge, tots dos arribant a la Moncloa el 2010 en una trobada empresarial convocada per Zapatero.

BarcelonaCaixaBank va anunciar aquest dijous per sorpresa la venda del 9,36% que controlava de la petroliera Repsol, en una operació que comportarà al banc que presideix Jordi Gual una pèrdua neta d’uns 450 milions d’euros en els resultats del tercer trimestre, segons va informar l’entitat. El capital venut està valorat en 2.500 milions d’euros. Fins ara CaixaBank, que havia arribat a superar l’11% del capital, era el primer accionista de Repsol. L’entitat catalana també va informar que el president del banc, Jordi Gual, i el conseller delegat, Gonzálo Gortázar, ja han presentat la seva renúncia com a membres del consell d’administració de la petroliera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Caixa, i CaixaBank després, era el soci de referència de Repsol des del 1996 i participava activament en la seva gestió, fins al punt que l’actual president de la petroliera, Antoni Brufau, va arribar a Repsol després de ser el director general adjunt de La Caixa. La sortida de CaixaBank del capital de Repsol coincideix amb el sostre de cotització a la borsa de la petroliera en els últims tres anys, on voreja els 17 euros per acció. Ahir, quan va tancar la borsa, i abans de fer-se pública la venda, els títols de Repsol cotitzaven a 16,885 euros.

Motius per desfer posicions

La venda de la participació a Repsol es produeix només quatre mesos després que Criteria, el hòlding inversor de La Caixa i primer accionista de CaixaBank, es vengués totes les participacions a Abertis i Cellnex després de l’opa d’Atlantia i ACS. D’aquesta manera, la que va ser la primera cartera industrial de l’Estat s’ha desfet d’una part important de participacions aquest any.

Des que el 2015 CaixaBank va posar en marxa el seu actual pla estratègic, que finalitza aquest any, l’entitat havia considerat com a millor opció la venda de la seva cartera industrial, perquè el consum de capital d’aquestes participacions condicionava excessivament el seu balanç i frenava la possibilitat de destinar recursos al seu negoci principal, el financer, a través de la seva operativa bancària i asseguradora. Aquestes exigències de capital responen a les normatives europees que durant els últims anys s’han anat aprovant per al sector bancari.

Les fonts consultades van defensar que vendre ara les accions permetrà a l’equip directiu del banc redactar un nou pla estratègic -que serà presentat al novembre- sense estar condicionats per aquests obstacles. Aquestes fonts també justifiquen que, tot i les considerables pèrdues que genera l’operació (450 milions), el moment en què es trobava la borsa aconsellava la venda. D’una banda perquè les accions es troben al nivell més alt en tres anys, i de l’altra perquè les pèrdues es compensaran amb l’alliberament del capital que aquesta participació actualment comprometia.

De totes maneres, altres fonts assenyalen que Repsol encara té recorregut a la borsa. La petroliera va presentar aquest estiu el seu pla estratègic, elaborat amb base a un barril de petroli cotitzant a 50 dòlars, mentre que ara ja ronda els 80 dòlars, la qual cosa pot impulsar els seus resultats i la seva cotització. De fet, segons fonts del mercat, el 66% dels analistes que segueixen la companyia aconsellen comprar accions de Repsol, i el 30%, mantenir posicions.

Relació històrica

Després de la venda de CaixaBank, el free float (accions en mans de petits accionistes) de la petroliera augmentarà. Ara ja tenia un 79,5% de free float, però la xifra s’elevarà fins a fregar el 80%. Ara el primer accionista serà la constructora Sacyr, amb un 7,7% del capital.

La relació entre La Caixa i Repsol era històrica, fins al punt que l’entitat financera era sòcia de la petroliera però, a més, junts tenien un pacte històric per controlar Gas Natural. El setembre del 2016 els dos socis van donar entrada al fons GIP com a tercer soci de la gasista, i el febrer de l’any passat Repsol va acabar de vendre’s la seva participació a Gas Natural (ara Naturgy), posant fi així a una llarga relació.

Quan La Caixa va crear CaixaBank va deixar com a úniques participacions industrials al banc les de Repsol i Telefónica, i les altres participacions d’aquest tipus van passar al hòlding Criteria (controlat al 100% per la fundació bancària La Caxa). El procés de venda s’articularà, d’una banda, amb la liquidació anticipada dels dos equity swap (uns derivats financers) sobre el 4,61% de la participació de CaixaBank a Repsol i, de l’altra, amb un programa de vendes del restant 4,75% de la participació.

El programa de vendes s’iniciarà immediatament amb l’objectiu de finalitzar-lo abans del tancament del primer trimestre del 2019, tot i que es podran apuntar millores en el balanç aquest any. Les vendes es limitaran a un màxim del 15% del volum diari negociat.

LES CLAUS

1. Per què CaixaBank surt de Repsol?

La participació a Repsol ha sigut molt rendible per a La Caixa -avui CaixaBank- durant els últims 22 anys. La petroliera ha aportat recursos abundants a través dels seus dividends. Però la crisi va comportar un canvi en la regulació bancària que penalitza el capital dels bancs que tenen participacions industrials, i el banc prefereix centrar-se en el negoci financer.

2. Per què ven ara la participació?

La participació a Repsol està valorada en uns 2.500 milions d’euros. Però a l’entitat catalana li interessa vendre ara, d’una banda perquè així alliberarà capital i de l’altra perquè l’acció és al nivell més alt dels últims tres anys. Això sí, està per sota del valor al qual va comprar CaixaBank, i per això l’operació generarà pèrdues de 450 milions.

3. Com queda el capital de Repsol?

Repsol perd un soci històric, que hi va entrar quan va ser privatitzada. La constructora Sacyr passa a ser el primer accionista, amb un 7,7%, i el fons de Singapur Temasek queda com a segon, amb un 2,9%.

stats