Societat 19/09/2018

El govern espanyol suspèn un impost del 2012 per mirar d’abaratir la llum

El govern espanyol diu que s’abaratirà el rebut entre un 2,5% i un 5,5%, però Facua ho veu “raquític”

Júlia Manresa
3 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

MadridL’escalada del preu de la llum encara no ha tocat màxims històrics, però s’hi acosta. Ho admetia ahir la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, que va comparèixer al Congrés per anunciar les mesures més immediates que el govern de Pedro Sánchez adoptarà per intentar frenar l’impacte que aquesta escalada té en les butxaques dels espanyols. L’anunci més concret és la suspensió de l’impost a la generació elèctrica, que Ribera va assegurar que es notarà immediatament en el rebut. Però, segons els mateixos comptes de l’executiu espanyol, al final l’abaratiment només oscil·larà entre el 2,5% i el 4% de la factura per als consumidors domèstics i entre el 5% i el 5,5% per als industrials.

L’anunci de Ribera pot portar a confusions perquè l’impost a la generació elèctrica (que va impulsar el PP el 2012 per reduir el dèficit de tarifa) és del 7% però, en canvi, la factura només s’abaratirà al voltant d’un 3%, segons va confessar la ministra sortint de la seva compareixença. Ara bé, es tracta de la suspensió de l’impost al 0%, no d’una eliminació. Es podria recuperar algun dia. Sigui com sigui, poc després de la compareixença l’organització de consumidors Facua emetia un comunicat en què considera “raquítiques” les mesures.

L’impost a la generació elèctrica és un impost polèmic per si mateix perquè es va aplicar el 2012 a qualsevol producció d’electricitat, sigui de la font energètica que sigui, i suposa un recàrrec del 7% que les elèctriques traslladen al consumidor. Però les mateixes empreses el van recórrer als tribunals. Aquest estiu el Tribunal Constitucional el va acabar avalant, malgrat que el Tribunal Suprem dubtava de la seva constitucionalitat. El recurs el va presentar Iberdrola, que considerava que es donava un cas de doble imposició perquè es podria entendre com una altra forma d’impost a l’activitat econòmica.

De manera més abstracta, Ribera va anunciar altres mesures. Primer de tot, va deixar clar que l’objectiu últim del govern de Pedro Sánchez és fer una reforma estructural del sistema energètic, que considera desfasat i inadequat a la realitat actual del mercat. Mentre s’estudia aquesta reforma, va anunciar un “pla de xoc” que passa per tornar a incentivar l’ús d’energies renovables, impulsar l’autoconsum i estimular els contractes bilaterals que permeten fixar preus a llarg termini i aconseguir tenir uns preus més estables. “Espanya és un dels pocs països europeus on l’energia s’obté majoritàriament al mercat majorista”, va dir la ministra.

També va recordar que una de les càrregues que té el sistema són els milers de milions d’euros que Espanya pot haver de pagar pels litigis oberts per inversors nacionals i internacionals pels canvis en els estímuls a les renovables. Ribera va comptar que la factura pot superar els 10.000 milions d’euros només amb les 42 denúncies internacionals i que ja puja als 5.000 milions als tribunals espanyols.

Bo social per a la calefacció

La segona mesura més concreta que va anunciar ahir la ministra Ribera va ser l’ampliació del bo social a la calefacció (és a dir, al gas o altres energies que serveixin per donar aquest servei). Ribera va assegurar que es donarà continuïtat a l’actual bo, ampliant-ne els requisits i les possibilitats de cobertura a més de fer més fàcils els tràmits burocràtics per a accedir-hi, un dels principals inconvenients.

Finalment, Ribera es va comprometre també a adoptar mesures perquè la factura de la llum sigui més clara i comprensible per a tots els consumidors i per intentar aconseguir que hi hagi més oferta de potències contractables perquè s’acostin més “al consum real” d’electricitat de les famílies.

LES CLAUS

1. Què és l’impost a la generació?

És un impost que va crear l’exministre d’Energia José Manuel Soria el 2012 per reduir el dèficit tarifari i que grava qualsevol producció elèctrica un 7%. Aquesta setmana el PP ha proposat suprimir-lo a causa de l’escalada de la llum, i calcula que suposa deixar d’ingressar uns 1.700 milions d’euros anuals per a les arques públiques.

2. Quin pes tenen els impostos en la factura de la llum?

Segons els càlculs de la ministra Ribera, només un 28% del total de la factura de la llum correspon a energia. Un 50% serveix per finançar les infraestructures de transport energètic i un 22% correspon a tributs. En el cas dels consumidors industrials la càrrega impositiva és menor (28%) i el cost de l’energia és el 50% del rebut.

3. Per què és insuficient la suspensió de l’impost a la generació?

Perquè suposa un percentatge petit de la factura respecte al 22% que representen impostos en la factura. Les associacions de consumidors i també alguns partits reclamen que s’abaixi l’IVA al 4% i no estigui al 21%, però la ministra assegura que té poc marge perquè la regulació de l’IVA en aquest sentit ve d’Europa.

4. Què passarà amb la llei catalana de canvi climàtic recorreguda al TC?

Ara que el govern espanyol vol tornar a impulsar les energies renovables, la ministra Ribera s’ha compromès també a retirar el recurs que l’anterior executiu va presentar davant el Tribunal Constitucional i que ha anul·lat la llei catalana contra el canvi climàtic que ja anava en aquesta direcció.

stats