Meteo 18/08/2018

Fenòmens severs destacables en l'últim episodi de tempestes

Les tempestes d'ahir van acabar amb una supercel·la al Camp de Tarragona

Marc Gassó
2 min
Tempesta d'ahir a la tarda a Osona, Manlleu / CARME MOLIST

BarcelonaÉs probable que alguna vegada us hagueu preguntat d’on surten els fenòmens severs que acompanyen les tempestes més violentes. La majoria venen acompanyats del que s’anomena una supercel·la, però no vol dir que tots els fenòmens severs sempre hagin de venir acompanyats d’una supercel.la.

Així doncs, una supercel·la és una tempesta intensa i relativament gran que provoca temps sever i pot durar diverses hores, a diferència d'una de normal, que acostuma a ser de curta durada. Aquestes tempestes produeixen els tornados més violents, calamarsa grossa, vents forts i pluges intenses, i tenen la particularitat que es van regenerant sobre elles mateixes.

Normalment, aquests fenòmens s’originen a les regions tropicals, on trobem ambients propicis per a la seva formació. La combinació dels forts vents polars provinents del nord i de l'oest i les masses d'aire tropical càlides i humides provoquen grans xocs de masses d’aire que originen aquests tipus de tempestes. A diferència de les tempestes ordinàries, les supercel·les es caracteritzen per un corrent ascendent giratori que rep el nom de mesocicló. En general, els mesociclons tenen una profunditat aproximada de 3 km i fan entre 2 i 10 km d'ample.

Les supercel·les també generen un intens corrent descendent a la part davantera, on es forma un núvol (arcus) i on solen observar-se pluges intenses. També és possible que es formin tornados al llarg del límit creat pel corrent descendent del darrere.

És difícil detectar-les a ull nuu, però a través de diferents instruments de detecció de meteors es poden observar fàcilment. En el cas del radar meteorològic normal, s’aprecia la tempesta en forma de ganxo marcant les intensitats més altes amb tonalitats vermelloses o liles, en el mateix ganxo. Però es necessari un Doppler (un radar meteorològic que mesura la velocitat radial) per entreveure millor el moviment rotatori de la tempesta.

A Catalunya, durant aquests últims episodis, n’hem tingut un parell. En el passat episodi del dimarts dia 14 d’agost se’n va detectar una al Camp de Tarragona, i en l’episodi d’ahir també, mar en dins. Així es veia el radar Doppler del Servei Meteorològic de Catalunya, tal com ens feia saber l’Oriol Rodríguez.

stats