Meteo 17/07/2018

L'Observatori Fabra ja és una estació centenària de l'Organització Meteorològica Mundial

És la segona estació meteorològica de Catalunya que forma part d'aquest prestigiós club

Manel Cascante
2 min
L'Observatori Fabra sota un cel amenaçador

BarcelonaL'Organització Meteorològica Mundial (OMM), en el seu setantè consell executiu, ha reconegut l'estació meteorològica de l'Observatori Fabra de Barcelona com a estació centenària d'observació a llarg termini.

Es tracta de la segona estació centenària reconeguda de Catalunya. Ara fa un any l'Observatori de l'Ebre també va obtenir aquesta qualificació, però paradoxalment el títol no va ser atorgat a l'Observatori Fabra.

Enguany, però, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que és qui facilita els aparells de mesura, ha proposat aquest observatori, que compleix amb tots els requeriments necessaris: més de 100 anys de dades, estar en funcionament actualment, no tenir períodes d'inactivitat superiors al 10% del temps i no haver patit canvis d'emplaçament que hagin afectat les característiques climàtiques.

L'OMM ha atorgat enguany aquest reconeixement a 56 estacions centenàries de tot el món. L'objectiu és posar de manifest el seu paper i potenciar-ne el manteniment, ja que algunes d'aquestes estacions corren risc de tancament o de pèrdua de les normes bàsiques d'observació.

Dades des del 1913

L'estació de l'Observatori Fabra registra dades des del 1913 i compta amb anotacions de 105 anys complets de precipitació i 103 de temperatura. Com que està situada en un punt elevat, a 408 metres i a tocar del Tibidabo, el seu entorn gairebé no ha canviat des dels inicis, un fet que aporta gran fiabilitat a la seva sèrie de dades.

Les dades d'aquest observatori històric són un referent en estudis i informes sobre el canvi climàtic.

Un dels observatoris més antics del món

La seva llarga trajectòria ha permès fer un estudi continuat i sistemàtic de la climatologia de Barcelona, l'activitat sísmica i l'astronomia.

L'Observatori Fabra, obra de l'arquitecte modernista Domènech i Estapà, pertany a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i va ser construït gràcies a un llegat de Camil Fabra Fontanills, primer marquès d'Alella. Va ser inaugurat el 1904 en presència del rei Alfons XII, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, una institució de més de 250 anys d'existència. Va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2014.

La nova actualització de l'Atles Internacional de Núvols de l'OMM, del 2017, inclou diverses fotografies de núvols realitzades per Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra.

stats