Els exrectors de la UPC fan un pas endavant en un acte per demanar la llibertat dels presos
Denuncien "pressions" d'alguns partits polítics perquè les universitats no prenguin part en el conflicte
BarcelonaEls exrectors de la UPC entenen que els pertoca fer el pas endavant, com a autoritats ja deslliurades del càrrec i dels equilibris entre les parts que requereix, de posicionar-se sobre el conflicte català. Aquest dijous al matí tots els exrectors de la universitat –excepte Julià Fernàndez, que es trobava limitat i no hi ha pogut participar– han protagonitzat un acte "en defensa dels drets civils a Catalunya", en què han llegit un manifest de suport als presos polítics. A la sala d'actes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), plena a vessar, han llançat un clam per "la llibertat d'expressió i de pensament", drets que, si retrocedeixen, "també afecten la universitat", ha explicat Jaume Pagès, rector entre el 1994 i el 2002.
Segons ha explicat Josep Ferrer (que va ocupar el càrrec entre el 2002 i el 2006), els exrectors han decidit fer el pas per demostrar el "compromís" de la comunitat universitària. El consell de govern de la institució va signar recentment un manifest en suport dels presos polítics però no ha participat en l'acte. "L'actual rector ens ha donat suport i subscriu aquestes reivindicacions –ha assegurat–, però el seu càrrec li impedeix ser aquí, ens pertoca a nosaltres". En el mateix sentit, Enric Fossas (rector entre el 2013 i el 2017) ha denunciat "pressions" d'alguns representants de partits polítics perquè les universitats no prenguin part en el conflicte, cosa que ha confirmat Ferrer. "Líders de formacions polítiques s'han adreçat als rectors i els han dit que, si no volen fer política, no s'hi dediquin", ha assegurat Fossas: "Parlem de la setmana passada, de reunions entre rectors i responsables de partits polítics que treballen a Catalunya i a l'estat espanyol".
La setmana passada es va constituir el Col·lectiu Laude, format per exrectors d'universitats de tot Catalunya per denunciar els retrocessos de drets civils. L'acte d'aquest matí a la UPC és el primer d'una sèrie de mobilitzacions que s'espera que tinguin lloc més endavant. Per a Antoni Giró (rector de la UPC entre el 2006 i el 2013), demostra la "unitat" de la comunitat educativa: "Un bon exemple del que ha de ser la societat davant els atacs que patim". En la seva intervenció, Giró també ha dedicat unes paraules a comentar l'escàndol del Mastergate de Cristina Cifuentes, que ha acabat amb la seva dimissió. "Les universitats que no regalem títols hauríem d'exigir immediatament que es prenguin les mesures que s'han de prendre", ha sentenciat: "És impensable que el rector actual no hagi dimitit o pres mesures immediatament sobre les persones responsables d'aquest màster". "A més, entre el 2011 i el 2012 hi havia un altre rector que també hauria de dimitir", ha insistit, contundentment.
Joves de SCC: "Una administració no pot prendre partit"
L'acte dels ex-rectors ha estat criticat per la sectorial de Joves de Societat Civil Catalana, composada majoritàriament per estudiants universitaris. En una piulada, insisteixen que "una administració no pot prendre partit en qüestions polítiques alienes a la Universitat". "Ensenyin els estudiants a pensar, no què pensar", han criticat en un tuit. Fonts de la plataforma preguntades per l'ARA consideren a més que els ex-rectors haurien d'especificar quines són concretament les "pressions" que denuncien i en quins termes s'han produït.