Meteo 21/04/2018

Què és una DANA o gota freda?

Analitzem la situació meteorològica característica que acostuma a deixar aiguats a Catalunya

Marc Gassó
2 min
Riera de Llerona al Vallès Oriental durant l'últim episodi de precipitacions abundants / JORDI RODOREDA

BarcelonaQuan tenim situacions meteorològiques potencialment perilloses i es preveuen pluges torrencials, com acostuma a passar a la tardor o a la primavera, més d’una vegada segur que haureu sentit als diferents mitjans de comunicació una frase similar a aquesta: “Aquests dies estarem sota l’afectació d’una gota freda”.

El terme de gota freda o més científicament anomenada DANA significa una bossa d’aire fred aïllada als nivells més alts de la troposfera que es despenja de la circulació general atmosfèrica, és a dir, queda estancada fora del “jet stream” o corrent en jet (vents forts i dominants que predominen a les capes mes altes de la troposfera). Aquest aïllament de la bossa freda provoca una inestabilització de l’atmosfera i la formació posterior de borrasques en superfície, que generalment comporten un notable empitjorament del temps. A continuació, us mostrem un mapa d’isohipses (línies de corrent a 5.500 metres d’alçada) i d’isòbares (línies que uneixen punts d’igual pressió atmosfèrica en superfície) en el qual es pot apreciar el que seria una gota freda.

Mapa explicatiu de la gota freda / ARA Méteo

Com es pot veure a la imatge, primer el corrent en jet pateix una ondulació que després pot ser s’acabi trencant o no. Si es trenca, la bossa freda quedarà aïllada del corrent general de l’atmosfera i llavors es quan l’anomenarem gota freda o DANA.

Aquestes situacions acostumen a tenir lloc al Mediterrani, especialment a la primavera o a la tardor. Són episodis que, allà on la part davantera de la bossa freda aïllada hi afecta més, sumat a una borrasca que en la majoria dels casos s’acaba formant en superfície, poden acabar deixant precipitacions torrencials. Tot i això, val a dir que no necessàriament una gota freda ha de tenir relació directa amb pluges abundants a Catalunya, només apareixeran si la bossa freda està al lloc idoni. Si no és els cas, és bastant probable que tinguem poques precipitacions o, fins i tot, temps estable sense xàfecs.

Nuvolositat convectiva característica de les gotes fredes, des de la plana de Vic / EMILI VILAMA

Generalment, perquè hi hagi episodis de pluges molt abundants a Catalunya, la gota freda s’ha de situar entre València i les Balears, de tal manera que la pertorbació es formi mar endins i els vents de llevant humits i càlids provinents del Mediterrani incideixin amb força a Catalunya i aquest fet, barrejat amb l’embossament d’aire fred en alçada, acaba desencadenant un xoc de masses d’aire violent que en la gran majoria de casos provoca aiguats en moltes zones de Catalunya.

stats