Societat 23/02/2018

Els hotels catalans registren el millor gener de la història

Les pernoctacions creixen un 3% i posen fi a les caigudes

Dani Cordero
2 min
Sense saber  on anem

MadridEl Mobile World Congress es convertirà dilluns en un termòmetre per mesurar com es recupera la confiança del turisme de negocis en Barcelona després dels últims tres mesos de l’any passat. Però els hotelers van poder respirar alleujats durant el mes passat, perquè van tancar el seu millor gener des que l’INE recull registres sobre l’activitat hotelera. Segons aquest institut, mai en un mes de gener hi havia hagut tants viatgers (937.693) passant tantes nits (2,08 milions de pernoctacions) als establiments hotelers catalans. I això, segons les estadístiques, sense renunciar a tarifes més altes (van pujar un 1%) i augmentant un 12,5% els ingressos per habitació disponible. A Barcelona el creixement va ser més modest, però igualment a l’alça: un 1,3% en el nombre de visitants i un 0,7% en el de pernoctacions.

El mes de gener va tenir efectes balsàmics després de l’últim trimestre de l’any passat, en què es van encadenar tres mesos consecutius de caigudes arran de la situació d’incertesa política i les imatges de violència policial durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, que van donar la volta al món. De moment la tendència de pèrdua de turistes s’ha trencat, a l’espera del que passi els pròxims mesos. A partir d’ara Barcelona obre uns mesos forts per al turisme de negocis, que s’estrenen amb el Mobile World Congress i que tindran una altra prova de foc a l’abril, amb Alimentaria, un dels salons més importants del sector. Poc després ja serà a prop la temporada forta del turisme.

Malgrat les bones dades que va oferir ahir l’INE, pel que fa a les xifres i al trencament de tendències negatives, les estadístiques sí que mostren una forta desacceleració respecte a anys anteriors. El 2016 el turisme creixia al gener un 4,6% en el cas de Catalunya i un 12% en el de Barcelona. Així i tot, el creixement al conjunt del territori català és superior a la mitjana espanyola, on el nombre de pernoctacions va augmentar un 1,3%.

Madrid es va convertir en la ciutat espanyola amb més visitants (685.396), molt per sobre de Barcelona (510.005), sobretot per què va triplicar el nombre de visitants de la resta de l’Estat. En canvi, Barcelona va obtenir molts més visitants estrangers (382.830 persones) que la capital espanyola (301.385). De fet, la capital catalana va perdre un 2% de turistes espanyols, en comparació amb les dades del 2017. Malgrat aquestes diferències, en pernoctacions les dues ciutats van quedar més igualades (1,25 milions a Barcelona i 1,45 milions a Madrid). I la capital catalana va crear més ocupació aquell mes: 13.600 persones respecte a 11.600.

El turisme d’espanyols es va concentrar a Andalusia, la Comunitat de Madrid, Catalunya i el País Valencià, que van sumar el 59% del total. En canvi, els estrangers van buscar molt especialment el clima de les illes Canàries, a on es van dirigir el 53% dels turistes arribats a Espanya. La segona comunitat va ser Catalunya (13,9%), per damunt d’Andalusia i la Comunitat de Madrid.

stats