Economia 19/10/2017

Els pensionistes de la generació mil·lennial viuran pitjor que els seus pares

Un informe de l'OCDE adverteix que els joves actuals tindran més risc de pobresa en la vellesa

Paula Solanas
2 min
Quasi la meitat dels joves de 16 anys diuen que no els agrada llegir.

BarcelonaL'envelliment de la població continua sent la principal preocupació demogràfica a Espanya. Aquest fenomen, sumat a les dificultats per incorporar-se al mercat laboral i mantenir-se en un lloc de feina a llarg termini, provocarà que els futurs pensionistes espanyols pateixin cada vegada més desigualtats. Així ho explica un informe de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), que apunta que la generació mil·lennial envellirà pitjor que la dels seus pares.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi alerta que els joves viuen avui en dia "un món molt diferent", ja que la generació dels 'baby boomers', els nascuts entre el final de la Segona Guerra Mundial i els principis dels seixanta, han pogut gaudir d'un període sostingut de creixement econòmic. Tot i així, l'escenari que espera a la generació X i la dels mil·lennials és molt diferent: ja no poden assumir que viuran millor que els seus pares quan es facin grans.

En aquest sentit, apunta que els joves que ara tenen entre 18 i 37 anys ja han reduït les seves expectatives d'estabilitat laboral, i la idea d'una "feina per tota la vida" no els sembla un escenari realista. "Les generacions més joves s'enfrontaran a riscos de desigualtat més grans que els jubilats actuals, i alguns grups afrontaran també un risc més gran de pobresa en el futur", adverteix.

L'estudi de l'OCDE també assenyala que des de mitjans dels 80, els espanyols d'entre 60 i 64 anys han augmentat els seus ingressos un 25% més de pressa que els treballadors d'entre 30 i 34 anys, una bretxa que pràcticament duplica la diferència del 13% que registren el conjunt d'economies desenvolupades del món.

Dones i treballadors poc qualificats, els més vulnerables

Aquestes desigualtats en els futurs pensionistes s'accentuaran encara més per a dos col·lectius: els treballadors menys qualificats i les dones. "Garantir una pensió decent serà particularment difícil per als treballadors de baixa qualificació i les dones, que sovint abandonen el mercat laboral per cuidar els fills i després, els seus pares", apunta l'OCDE.

A més, l'organització assenyala que la desigualtat dels futurs pensionistes també es veurà agreujada pel sistema de pensions actual, que vincula les prestacions rebudes a les contribucions realitzades. "Espanya no compta amb fortes xarxes de seguretat que redistribueixin els ingressos de les pensions, al contrari de molts altres països de l'OCDE que disposen de mecanismes per complementar les pensions vinculades als ingressos previs", afegeix.

Segons l'OCDE, Espanya es convertirà el 2050 en el segon país més envellit del 'club' que inclou les 35 economies més desenvolupades del món, només per darrere del Japó. Això provocarà que per cada 100 persones amb edat de treballar (entre 20 i 64 anys) hi hagi 76 espanyols majors de 65 anys. Actualment aquesta proporció és de 30 persones grans per cada 100 en edat de treballar.

stats