Economia 18/10/2017

CCOO demana a l'Estat i Foment que no generin alarmisme sobre l'economia catalana

El sindicat acusa la patronal d'"irresponsable" per instrumentalitzar el conflicte amb Espanya

Ara
2 min
01. Milers de persones omplint el passeig de Gràcia de Barcelona.

BarcelonaGenerar alarmisme sobre el trasllat de seus d'empreses pot tenir conseqüències pitjors. Aquest és el missatge que CCOO de Catalunya ha llançat aquest dimecres contra el govern espanyol i la patronal Foment del Treball després de la situació política de les últimes setmanes a Catalunya. La portaveu del sindicat, Montse Ros, ha lamentat que alguns actors econòmics intentin "instrumentalitzar" aquest conflicte i ha qualificat aquesta actitud d'"irresponsable".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sindicat ha admès que estan "preocupats" pel context actual, però demana a les autoritats polítiques i econòmiques que siguin "responsables" en les seves declaracions públiques. Concretament, Ros ha criticat l'executiu espanyol per aprovar el dret que permetia a les empreses traslladar la seva seu social fora de Catalunya sense haver-ho de consultar a la junta d'accionistes.

A més, Ros també ha rebutjat la decisió del govern de Rajoy de rebaixar les previsions de creixement del PIB en la relació amb la crisi a Catalunya. "Cap govern del món faria això, ni tan sols si fos veritat", ha lamentat la portaveu del sindicat.

CCOO ha centrat bona part de les seves crítiques a la patronal Foment del Treball, ja que el seu president, Joaquim Gay de Montellà, va afirmar ahir en una entrevista a 'Espejo público' que l'independentisme vol que hi hagi "gana" i "ruïna" a Catalunya. En aquest sentit, ha assegurat que anuncis com el de l'empresari català creen un escenari d'inseguretat abans que hi hagi mesures reals. "No ajuda que es calmi tot parlar abans que es passi a fets irreversibles", ha dit Ros.

Per la seva banda, el secretari de polítiques sectorials i sostenibilitat de CCOO de Catalunya, Carlos del Barrio, ha remarcat que les empreses que han traslladat la seva seu estan, la majoria, lligades a l'Íbex-35, cosa que fa que vulguin mantenir-se al marge de l'especulació davant el context actual. No obstant això, Del Barrio ha indicat que aquests trasllats poden tenir efectes psicològics sobre el teixit empresarial català i provocar un "efecte tractor" entre les pimes.

Atents al Pacte Nacional per la Indústria

En la seva preocupació, el sindicat destaca l'impacte que hi pugui haver en el Pacte Nacional per a la Indústria, una reivindicació històrica dels agents socials per invertir més de 1.800 milions d'euros en modernitzar i dinamitzar el sector a Catalunya. De fet, Ros també ha demanat a la Generalitat que no adopti el rol de "l'estruç", ja que, considera, ha intentat amagar els efectes econòmics del trasllat de seus d'empreses. "Cal que crei condicions que permetin negociar", ha apuntat.

stats