Més enllà de Netflix
Mèdia 28/09/2017

Netflix deixa al descobert la incomoditat de la pubertat

La sèrie d’animació per a adults ‘Big mouth’ explora la transició de la infància a l’adolescència

Alejandra Palés
3 min
Andrew Glouberman, Nick Birch i Jessi Glaser formen un grup d’amics que viuen la pubertat amb desconcert.

BarcelonaLa pubertat és una etapa de la vida plena de moments incòmodes i incomprensibles. Netflix explota la revolució hormonal amb Big mouth, una sèrie d’animació que s’estrena demà i que mostra de manera irreverent i gràfica la muntanya russa de sentiments que és l’adolescència. L’humorista Nick Kroll s’ha unit al seu millor amic, Andrew Goldberg, guionista de Padre de familia, per crear una comèdia en què rememoren algunes experiències d’aquella època.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“M’he adonat que encara m’enfronto a problemes que em preocupaven quan tenia 13 anys. Crec que moltes coses a les quals els adults han de fer front provenen dels anys formatius de la pubertat”, explica Kroll en una entrevista amb Time. L’humorista assegura que “encara que una societat sigui molt oberta hi ha alguns temes que segueixen provocant molta incomoditat i no se’n parla”. En la sèrie Kroll posa veu al Nick, un personatge inspirat en ell mateix que, com la resta dels seus companys, cada dia aprèn coses noves sobre el seu cos en desenvolupament. Per personificar la pubertat, els guionistes de la sèrie han optat per crear dos “monstres de les hormones”, un de masculí i un de femení, que apareixen en les situacions més inconvenients.

Bressol de nova animació

Big mouth s’adreça a un públic adult que vol humor sense concessions. “Netflix és el millor lloc per a la sèrie perquè literalment ens permet dir el que volem”, assegura Kroll, que afegeix que la plataforma els permet “fer una sèrie molt honesta i real que no es podria veure en un canal en obert”.

La llibertat de què parla Kroll ha fet que altres creadors d’animació s’hagin compromès amb Netflix, que, en els últims anys, ha apostat per les sèries de dibuixos per a adults com un dels valors fonamentals del catàleg de producció pròpia. Un bon exemple d’aquest interès pel gènere és l’anunci del fitxatge de Matt Groening, responsable d’Els Simpson. El servei de streaming li ha encarregat vint capítols de Disenchantment, una fantasia èpica que seguirà les desventures de la jove princesa Bean, el seu elf i el seu dimoni Luci. En el seu camí el trio es trobarà amb ogres, harpies, trols i “molts humans ximples”. Segons Groening, “Disenchantment anirà sobre la vida i la mort, l’amor i el sexe, i com continuar rient quan el món està ple de sofriment i d’idiotes”.

La plataforma fa temps que intenta que les seves sèries ocupin un lloc destacat en l’Olimp de l’animació televisiva, on regnen Els Simpson, Padre de familia o South Park. La que més s’hi ha acostat és BoJack Horseman, que, amb quatre temporades, té un nombre important de fans. Creada per Raphael Bob-Waksberg, explica, amb grans dosis d’humor negre, la història del BoJack, un home amb cap de cavall que va ser una estrella d’una sitcom dels 90. El seu actual estat de decadència -beu constantment i es compadeix d’ell mateix-és el motor còmic de la ficció. Aquesta comèdia amarga, que critica el món de Hollywood, s’ha convertit en un dels vaixells insígnia de Netflix, que la setmana passada va anunciar que la renovava per a una cinquena temporada.

La fragilitat del Somni Americà també protagonitza una altra de les propostes d’animació recents de Netflix, F is for family. Els Murphy són una típica família nord-americana dels anys 70 en què el marit fa el que vol i la dona es dedica a la casa. Amb l’animació Netflix mostra a l’espectador la seva cara més mordaç.

Un gènere en creixement

‘Archer’

Una de les més veteranes, amb vuit temporades en emissió. La sèrie, que es pot veure a Movistar+, narra la vida de Sterling Archer, que s’anomena a ell mateix “el millor agent secret del món”. Amb una durada de vint minuts per capítol, és una paròdia de James Bond.

‘Bob’s Burger’

La guanyadora de l’Emmy a la millor sèrie d’animació del 2017 se centra en la família Belcher i la seva hamburgueseria. El negoci, regentat pel pare, el patètic Bob Belcher, no té gaire èxit, però la seva dona i els seus tres estranys fills li donen suport.

‘Rick y Morty’

Aquest fenomen de culte explica les aventures extraordinàries del Rick, un vell científic irresponsable, i del seu net de 14 anys, el Morty. La nova temporada s’estrena demà a TNT i arriba amb una petita sorpresa en la versió doblada al castellà: el director Álex de la Iglesia ha posat la veu a un personatge. El cineasta és un fan reconegut de la sèrie. “Els millors guions es troben en l’animació”, ha assegurat.

stats