TECNOLOGIA
Economia 26/06/2017

La patronal digital obre la porta a les millores que volen els repartidors

Demana quotes en funció dels ingressos i poder contractar una part dels empleats autònoms

Paula Solanas
3 min
Un centenar de repartidors es van concentrar divendres davant les oficines de Deliveroo a Barcelona.

BarcelonaLa tensió entre els repartidors autònoms que treballen per a l’aplicació d’entregues a domicili Deliveroo va pujar divendres passat amb la manifestació a Barcelona d’un centenar de missatgers contra les condicions establertes per l’empresa britànica. Per primer cop a Espanya, aquest col·lectiu es mobilitza i avisa la companyia que farà vaga si no s’avança en les negociacions. L’economia digital ha deixat pas a un nou model de treball flexible que cap normativa laboral s’esperava. Per donar resposta a aquest debat, la patronal de l’economia digital Adigital ha elaborat un informe anomenat Trabajo en plataformas digitales: retos, oportunidades y soluciones juntament amb el think tank d’innovació pública Govup, al qual ha tingut accés l’ARA, amb propostes i recomanacions per acostar la regulació actual al model d’aquestes empreses tecnològiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre les seves conclusions, el document demana que les plataformes puguin optar a un model mixt que permeti combinar treballadors contractats amb autònoms, una opció que la normativa actual no preveu. Segons l’informe, si ho fan, les companyies s’arrisquen a una “presumpció de laboralitat” que pot posar en risc la seva viabilitat econòmica. La proposta de la patronal coincideix amb algunes de les conclusions plantejades per la Comissió Europea en un informe del 2016. Les competències en matèria d’autònoms recauen en el ministeri de Treball. No obstant, amb aquestes recomanacions l’associació també cedeix i reconeix que hi ha alguns punts en què les empreses tenen marge per oferir més beneficis. En aquest sentit, suggereix que es pot arribar a definir un salari mínim, però també un límit al nombre màxim d’hores fetes per un autònom al dia a través d’aquestes plataformes. A més, introdueix la possibilitat de definir “algunes formes mínimes de protecció social”, com ara assegurances de salut.

El text també proposa regular l’accés que tenen les empreses a les dades dels treballadors autònoms -l’aplicació els segueix mitjançant geolocalització quan reparteixen- per protegir la seva intimitat. La patronal de l’economia digital lamenta la “rigidesa administrativa” per donar-se d’alta i de baixa com a autònom i planteja a la Seguretat Social el “repte” d’adaptar les quotes que paguen els treballadors als seus ingressos. Aquesta és una crítica habitual entre els repartidors, ja que la pressió fiscal que reben no queda compensada en moltes ocasions pels ingressos que generen. Així doncs, l’informe també proposa l’opció d’estandarditzar la figura del mínim exempt, és a dir, que només s’hagi de pagar l’IRPF a partir de determinada quantitat. D’altra banda, recomana al govern espanyol -en plena reforma del reglament d’autònoms- que promogui sistemes de col·laboració entre els organismes públics i les empreses per facilitar la recaptació d’impostos i la gestió de les cotitzacions.

S’obre el debat polític

Definir què és una relació laboral és el gran maldecap d’aquesta economia digital. En aquest front, l’informe d’Adigital basa algunes de les seves recomanacions en la sentència del Tribunal d’Apel·lació de París sobre la demanda d’un repartidor de la plataforma Take Eat Easy, que demanava a la companyia un contracte laboral. Aquesta sentència establia que la relació entre les dues parts fos mercantil i basada en el règim d’autònoms quan el treballador fos lliure d’escollir els seus propis horaris i els dies en què volia treballar, sense patir penalitzacions.

El text també recull les opinions sobre aquest debat arran del diàleg amb diferents partits polítics com el PDECat i Ciutadans o representants dels agents socials com ara el sindicat CCOO i la federació de treballadors autònoms ATA.

LES CLAUS

1. Per què es van manifestar divendres els repartidors de Deliveroo?

Els missatgers de la plataforma de repartiment a domicili britànica reclamen que l’empresa millori les condicions que els ofereix actualment. Per això van crear una secció dins la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que, entre altres demandes, reclama que la plataforma els asseguri un mínim d’ingressos, els pagui una assegurança per accidents laborals i accedeixi a abonar un plus en els dies de pluja. Divendres passat un centenar de missatgers es van concentrar davant les oficines de la companyia per forçar una negociació, ja que fins ara no han rebut cap solució que els satisfaci.

2. Què poden canviar les plataformes?

El marc actual per regular el treball autònom no té en compte el model que proposen aquestes plataformes. És per això que hi ha aspectes com la cotització en funció dels ingressos percebuts o les deduccions en l’IRPF que no depenen de les empreses, sinó d’una hipotètica reforma del règim vigent per adaptar-se a aquest nou fenomen. Tot i així, els treballadors reivindiquen que hi ha millores en les quals les plataformes sí que poden cedir, sense que això forci una relació laboral entre les dues parts. Per exemple, les empreses podrien cedir en l’aplicació de formes de protecció o més incentius monetaris.

stats