MERCAT LABORAL
Economia 25/06/2017

Líders en hores extres

Els catalans van fer més de 29 milions d’hores extres remunerades el 2016, un 8,8% més que el 2015

Natàlia Vila
3 min
Amb la sortida de la crisi el nombre d’hores extraordinàries torna a créixer, però la llei limita l’excés de jornada que poden acabar fent els treballadors.

BarcelonaCada treballador català va fer 9,2 hores extres remunerades l’any passat, de mitjana. En total, els catalans van fer 29,3 milions d’hores extres -compensades amb diners- el 2016, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística. És la xifra absoluta més alta de tot Espanya i la segona, si s’expressa en relació al nombre de treballadors, darrere de l’Aragó, on cada empleat va cobrar de mitjana 9,4 hores extraordinàries. Els que més en van fer són els treballadors de la indústria, que acostumen a treballar per torns i amb registre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta xifra representa un augment de gairebé el 9% respecte a l’any anterior i supera de llarg la mitjana espanyola, que se situa en 7hores per treballador. Més enllà dels registres, la realitat del mercat laboral encara eleva aquesta xifra molt més. “Cal remarcar que aquestes són les hores extres declarades i cotitzades com a tal”, matisa Pere Vidal, advocat i professor de dret laboral de la UOC, que afegeix: “De la resta no hi ha estadístiques i hi ha moltes empreses que en lloc de declarar-les el que fan és encobrir-les sota altres conceptes, com els plusos de disponibilitat o de producció”.

En el conjunt d’Espanya es van registrar 133,8 milions d’hores extres: la xifra també augmenta (un 6% més respecte a l’any anterior) però, tal com passa a Catalunya, el nombre total d’hores remunerades encara queda molt per sota de les que es feien abans de la crisi, el 2008: aquell any es van comptabilitzar -i pagar- 175 milions d’hores extres.

Amb la crisi aquesta xifra va baixar; fins ara, que amb l’augment de l’ocupació i de l’activitat econòmica ha repuntat. “Les hores extres remunerades són l’opció adequada per a les companyies amb un augment puntual de la producció; però no es poden convertir en una sortida per evitar ampliar la plantilla”, explica Luis Pérez, director de relacions laborals de Randstad. Pérez, però, també adverteix que “una ampliació continuada de la jornada laboral dels treballadors a través de les hores extres comporta un descens de la productivitat”. Per això aquest consultor recorda que si una empresa abusa d’aquestes hores el que haurien de fer és “plantejar-se altres opcions de les que ofereix el mercat laboral”, com ara “incorporar treballadors a jornada parcial o per un temps determinat”.

Vidal va més enllà i es refereix també a les hores no declarades, que, segons aquest advocat, són moltes més. “Un treballador ha de saber que hi ha un màxim de 80 hores extres anuals. El que defineix què és una hora extra és l’Estatut dels Treballadors, i els contractes, a més poden millorar-ne la definició, perquè especifiquen si la jornada laboral és diària, setmanal o anual”, concreta aquest advocat. Els experts també recorden que, perquè puguin ser considerades legals, les hores extres s’han de pagar o bé compensar amb hores de descans. “El pitjor que pot fer una empresa és amagar les hores extres sota altres conceptes -explica Vidal- perquè, a més que és una infracció greu i que se sanciona amb multes d’uns 6.000 euros com a mínim, també s’incorre en altres errors perquè aleshores les cotitzen malament”.

Segons aquests experts, en cas de dubte amb les hores extres, la solució més ràpida per als treballadors és demanar una revisió de la seva situació a la Inspecció de Treball.

Com funcionen les hores extres?

Què es considera una hora extra?

Per determinar quan un treballador està fent hores extres cal tenir clara quina és la jornada laboral ordinària. Normalment s’expressa en hores de treball anuals, que varien segons el conveni. De vegades, però, els contractes matisen la definició, en funció de si la jornada laboral es comptabilitza de manera diària, mensual o anual. Totes les hores de treball que sobrepassin aquests límits s’haurien de compensar amb temps de descans o amb diners.

Hi ha un límit d’hores extraordinàries?

Sí. Existeix un màxim de 80 hores extraordinàries anuals i cap treballador (i, per tant, cap empresa) pot exigir fer-ne més. A més, les empreses han de respectar el descans mínim entre jornades, que és de 12 hores.

Tothom té dret a fer hores extres i a cobrar-les?

No. Els treballadors que tenen un contracte parcial no poden fer hores extraordinàries. Només poden treballar el que s’anomena hores complementàries, que tenen dues particularitats: no se’n poden fer més del 30% de la jornada laboral i, a més, han de quedar legalment registrades amb un control horari. Si se sobrepassa aquest límit en les hores complementàries, el treballador pot demostrar que l’empresa no necessita un contracte a temps parcial sinó que està cobrint un lloc de treball que requeriria un contracte a jornada completa.

stats