Meteo 20/05/2017

El canvi climàtic i la manca de gestió forestal acceleren la substitució de pins per alzines

Un estudi del Creaf ha constatat que la substitució de pins per arbres de fulla ampla és més ràpida del previst, i que els boscos del nord i de la Península podrien ser-ne els més perjudicats

Manel Cascante
2 min
Fulles d'alzina al Montseny

BarcelonaLa proliferació de sequeres i l'augment del nombre d'incendis forestals a conseqüència del canvi climàtic han fet que arbres de fulla ampla, com roures i alzines, agafessin protagonisme davant les pinedes pel fet d'adaptar-se millor a aquestes pertorbacions. Fins ara s'havien mantingut sovint en segon terme, sota les capçades dels pins.

En quest sentit, la revista 'Global Change Biology' ha publicat els resultats d'un estudi liderat pel Creaf en què destaca que la manca de gestió forestal també afavoreix els arbres de fulla ampla (planifolis), sobretot els alzinars que estan colonitzant els boscos mediterranis amb més celeritat del que es preveia.

L'autor principal de l'article és Jordi Vayreda, investigador del Creaf. L'expert apunta que aquesta substitució de les alzines pels pins podria ser considerada una reocupació: "L'alzina és una espècie típicament mediterrània que ja fa anys que podria haver ocupat grans extensions de la Península. Però amb la gestió forestal i per raons econòmiques s'han afavorit els pins –en detriment de les alzines–, perquè la fusta es pagava millor".

Les fagedes, més vulnerables

Queda per demostrar si aquests canvis en la gestió forestal podrien suposar un problema per a l'estabilitat als boscos del nord de la península Ibèrica, on també té lloc la substitució de les pinedes de pi roig a favor del faig, un arbre que necessita pluja i humitat ambiental. Si es compleixen els pronòstics d'increment de l'aridesa a causa del canvi climàtic, les fagedes podrien tenir greus problemes per sobreviure.

La importància de la gestió forestal

L'estudi destaca que els animals són els dispersius de les llavors d'aquests arbres de fulla ampla (roures, faigs o alzines) i que, per tant, tenen un abast de colonització més gran i més ràpid que d'altres espècies. A més, els arbres de fulla ampla poden germinar en condicions d'ombra –sota les capçades d'altres arbres–, a diferència dels pins, que necessiten molta més llum.

Així doncs, a banda de l'abandonament forestal, els animals dispersius de llavors i la resistència a l'ombra beneficien la substitució dels pins per les alzines, roures o faigs. La temperatura també s'ha vist que hi té relació.

Sense l'escalfament global també hi hauria aquesta substitució d'espècies, però probablement no tan ràpid com ara.

stats