Meteo 29/04/2017

La nevada de dijous a vista de satèl·lit

Les imatges del satèl·lit de la NASA de divendres permeten veure l'extensió de neu a l'àmbit pirinenc. El gruix de neu enguany és clarament superior a l'habitual per les dates sobretot cap al Prepirineu

Manel Cascante
2 min
Imatge de divendres 28 d'abril

BarcelonaAquest dissabte els núvols tornen a ser presents en alguns sectors de Catalunya, però ahir vam gaudir d'una jornada radiant i especialment nítida. Així ho evidencia la imatge del satèl·lit Terra de la NASA, que permet veure clarament la presència de neu a l'àmbit pirinenc, fins i tot encara en algunes valls com la Cerdanya.

La neu també es distingia clarament en sectors del Prepirineu com el Port del Comte, la serra del Cadí, la serra Cavallera o a la part culminant del Montsec.

Malgrat que no és excepcional que nevi a finals d'abril, sí que és una cosa que passa només de tant en tant. No fa gaire vam tenir nevades a cotes baixes a finals d'abril, els anys 2012 o 2013.

Les dades de les estacions meteorològiques que mesuren el gruix de neu del Servei Meteorològic de Catalunya enregistraven –aquest dissabte al matí– gruixos de 123 cm a l'estació de la Bonaigua (2.266 m), 117 cm al coll de prat d'Aguiló (Cadí Nord, 2.143 m) o 106 cm a la cota 2.535 m de Boí.

Els 117 cm acumulats a la cara nord de la serra del Cadí suposen, sobre la base de les dades de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), gairebé el doble del gruix de neu que hi hauria d'haver a finals d'abril segons la mitjana dels últims anys. Paradoxalment, a la Bonaigua, el gruix de neu actual està per sota del que seria habitual segons les estadístiques, una tendència que s'ha mantingut durant tot l'hivern en aquest sector del Pirineu occidental encarat cap al vessant atlàntic.

L'hivern ha estat molt generós enguany pel que fa a nevades al Pirineu oriental i el Prepirineu gràcies a la freqüència de situacions del sud o de llevant que, a diferència dels anys 2015 o 2016, han beneficiat més aquest entorn que no pas la cara nord i les zones d'influència, que solen rebre més acumulacions de neu en situacions del nord o del nord-oest.

Les gràfiques d'evolució del gruix del mantell nival al llarg d'aquesta temporada permeten comprovar aquesta dinàmica de nevades freqüents, i gruixos notables, sobretot a les estacions de la cara sud de la serralada.

Evolució de neu a l'estació del SMC al Prat d'Aguiló
Evolució de neu a l'estació del SMC a la Bonaigua
Evolució de neu a l'estació del SMC a Malniu (Meranges)
stats