Meteo 22/10/2016

El setembre va tornar a batre rècords a escala planetària pel que fa a la temperatura

Tot i lleugeres variacions en el resultats, en funció del centre o agència meteorològica, el novè mes de l'any ha seguit la mateixa tendència que els precedents

Manel Cascante
2 min
Anomalia tèrmica (ªC) de la temperatura durant el mes de setembre

BarcelonaEl novè mes de l'any va tornar a ser més càlid del que és habitual basant-nos en les mitjanes del període 1981-2010 a bona part d'Europa, segons el Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF). Ho va ser sobretot al nord d'Alemanya i al sud de la península escandinava, però també al nord-est de Rússia i a bona part de Sibèria.

A escala global, la temperatura també es va situar per damunt de la mitjana a la majoria d'àrees terrestres i oceàniques. Contràriament, es va situar per sota del que seria habitual a l'entorn de l'equador a l'oceà Pacífic oriental, un fet que posa de manifest les condicions dèbils del fenomen de la Niña en algunes regions oceàniques de l'hemisferi sud i de l'Atlàntic nord. L'anomalia de temperatura mitjana global del mes de setembre va ser de 0,56 ºC per damunt de la mitjana del període 1981-2010, 0,11 ºC per damunt del valor més elevat fins ara en un setembre, que es va enregistrar l'any passat.

Aquestes dades contrasten lleugerament amb els resultats que va publicar aquesta setmana la NOAA (Agència Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units), que va determinar que aquest setembre va ser el segon més càlid des que es recullen dades instrumentals a escala planetària, 0,88 ºC per damunt la mitjana del segle XX. D'aquesta manera, segons la NOAA, es va trencar la ratxa de 16 mesos consecutius batent rècords.

Cal afegir també que la NASA va determinar ara fa uns dies, igual que el centre europeu, que el setembre va ser el més càlid de la història, amb un registre 0,91 ºC per damunt la mitjana de referència dels anys 1951-1980.

Que les diverses agències o centres meteorològics divergeixin lleugerament en els resultats és una cosa freqüent. Enregistrar la temperatura a escala mundial és complex i requereix una gran xarxa d'estacions meteorològiques terrestres i oceàniques. El resultat final varia en funció de la metodologia utilitzada i està subjecte a alguns errors.

Tot i aquesta disparitat, el que és indubtable, i pràcticament indiscutible per a tothom, és que el 2016 serà segurament l'any més càlid enregistrat mai des que se'n prenen mesures instrumentals.

stats