Mèdia 30/09/2016

Woody Allen debuta a la televisió amb una sèrie que no convenç la crítica

'Crisis in six scenes', amb Miley Cyrus i Elaine May, aterra a Amazon entre comentaris negatius

Núria Juanico
3 min
Miley Cyrus interpreta una jove hippie i Allen dóna vida a un escriptor frustrat.

BarcelonaEl mateix Woody Allen admetia al maig que no veia gens clar el repte de debutar en el món de la ficció televisiva. “M’he penedit d’haver acceptat cada segon des que vaig dir que sí”, va reconèixer el cineasta en diverses entrevistes, després que Amazon anunciés el seu fitxatge per a una producció de sis episodis de vint minuts cadascun. Quatre mesos després, Allen estrena la seva primera sèrie de televisió, Crisis in six scenes, amb un bon feix de crítiques negatives que asseguren que el cineasta no se n’ha sortit. La producció es pot veure a partir d’avui als països on ja s’ha posat en marxa Amazon Prime Instant Video. A Espanya arribarà quan la plataforma estreni aquest servei de vídeo en streaming, que en principi està previst per a finals d’any.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A Crisis in six scenes Allen trasllada a la petita pantalla la seva particular manera de retratar personatges neuròtics amb relacions turbulentes i frustracions vitals. Ho fa mitjançant Sidney J. Munsinger, un escriptor de novel·les que treballa com a guionista de televisió i que interpreta ell mateix, i la Kay, la seva esposa, que és consellera matrimonial i que encarna Elaine May. Ambientada a la Nova York dels anys 60, la ficció plasma com la parella viu en una bombolla de tranquil·litat mentre a fora els afroamericans es manifesten i la gent omple els carrers per protestar contra la guerra del Vietnam. La calma matrimonial, però, es trenca amb l’arribada de la Lennie (Miley Cyrus), una hippie revolucionària que la Kay va acollir quan va quedar òrfena i de la qual se sent responsable.

El personatge de Cyrus xoca frontalment amb l’escriptor frustrat, ja que ella és partidària de resoldre els problemes amb accions directes i violentes mentre que ell opta per debatre les diferències amb debats intel·lectuals i, sobretot, sense esverar-se. La difícil relació entre ells dos és el motor de la sèrie, tot i que els crítics consideren que no acaba de funcionar. “Woody Allen es converteix en l’avi exagerat que fa acudits ridículs per Nadal”, afirma el diari britànic The Guardian. Per la seva banda, el nord-americà The Wall Street Journal lamenta el to “autocomplaent” del cineasta i afirma que “tot l’esforç per veure la sèrie esdevé esgotador, perquè és excessivament repetitiva”. El portal The Hollywood Reporter salva la interpretació de Cyrus, que diu que “fa tot el que pot amb el que li han donat, però acaba interpretant la típica jove radical que creu que Amèrica només funcionarà si és destruïda i reconstruïda”. Segons la web Indiwire, a la ficció Allen “recicla velles caricatures amb les mateixes filosofies que li hem sentit les últimes sis dècades”.

Més enllà de les discrepàncies entre el novel·lista i la jove hippie, la ficció també plasma la convivència de la família amb un amic del seu fill Alan. Interpretat per John Magaro, el noi se’n va a viure a casa dels Munsinger per allunyar-se dels hippies i els drogoaddictes mentre prepara el casament amb la seva promesa (Rachel Brosnahan). L’arribada de la Lennie, però, tindrà una forta influència en ell. La sèrie es completa amb un ampli ventall de cameos d’actors com Lewis Black, Max Casella, Becky Ann Baker i David Harbour, entre d’altres. Malgrat la pluja de comentaris negatius, bona part dels crítics destaquen que els dos últims episodis són els millors de la sèrie. Amb tot, la majoria coincideixen que Allen ha sigut incapaç de crear una ficció que encaixi amb la narrativa serialitzada i d’adaptar-se a la televisió, un mitjà que fins ara li quedava molt lluny.

stats