Meteo 26/07/2016

La regeneració vegetal de l'incendi d'Òdena un any després

Investigadors del CREAF han observat que les zones de pi blanc, on prèviament s'hi havien fet aclarides, s'estan recuperant amb més èxit. La gestió forestal resulta clau per a la recuperació

Manel Cascante
2 min
Límit entre la zona afectada pel foc i la que es va salvar de les flames, juliol 2016

BarcelonaAvui fa exactament un any que Catalunya continuava patint els efectes de les elevades temperatures i, des de finals de primavera, ja havia viscut diverses onades de calor i jornades tòrrides. El 26 de juliol de 2015 també el recordem per la devastació d'un gran incendi que va acabar cremant 1235 ha, 890 de les quals arbrades, entre les comarques d'Anoia i el Bages.

Bona part del bosc cremat a l'incendi d'Òdena era una pineda jove de pi blanc que s'havia vist afectada anteriorment per les flames l'any 1986. Un equip del CREAF ha dut a terme des de fa un any un estudi d'aquests pins joves, que ja havien estat gestionats abans del foc del 2015 per l'Associació de Propietaris 'Entorn de Montserrat' amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Segons Josep Maria Espelta, investigador del CREAF, s'ha observat que a les zones on s'havia reduït la densitat de pins prèviament, els efectes del foc han estat gairebé un 50% menys severs. Espelta explica que "això a afavorit una major rebrotada d'espècies arbustives i arbòries, i facilitarà la recuperació de l'àrea cremada".

Un any després del pas de les flames arbustos i arbres rebrotadors com l'alzina, bruc, garric o arboç cobreixen fins el 40% de la superfície a les zones on s'hi havien realitzat aclarides. Aquests són els primers en recobrir la zona cremada.

El pi blanc no té una estratègia rebrotadora, no pot generar nous rebrots a partir de les gemmes subterrànies com les anteriors, sinó que necessita germinar a partir de noves llavors. El Dr. Espelta esmenta, respecte als pins, que "estan tenint una regeneració modesta i variable en tota la zona, possiblement perquè la sequera de la passada tardor i l'hivern va ser molt intensa".

Afegeix, amb esperança que, no obstant això, se'n troben arreu, tant en zones gestionades com a les que no ho han estat, i en alguns casos amb densitats importants. Una bona notícia ja que permetrà una recuperació del bosc més efectiva.

stats