Meteo 21/07/2016

Quants dies fa que no plou?

La sequera acumulada és realment preocupant en algunes àrees. Les tempestes de demà a la tarda podrien atenuar-ne durant uns dies els efectes i fer minvar el perill d'incendi forestal

Manel Cascante
3 min
Mapa previst de precipitació acumulada divendres

BarcelonaFa dies que no plou amb ganes

El cert és que fa menys d'un dia que no plou, això si considerem 'ploure' el fet de recollir algunes dècimes, o poc més d'un litre per metre quadrat. Malauradament quantitats tan minses de precipitació pràcticament no mullen el sòl i no aporten beneficis a la vegetació, resseca i perjudicada per la calor d'aquests dies de canícula.

Una pluja de més 5 litres per metre quadrat ja pot penetrar una mica més al sòl –si no cau de forma especialment intensa– i ser capturada per les arrels més superficials dels arbres o arbustos. Si agafem aquest llindar com a discriminant, i comptem quants dies fa que no cauen 5 litres o més, podem comprovar que en alguns sectors del país ja fa més d'un mes o dos que no s'esdevé aquest fet.

Al centre de Barcelona, per exemple, el darrer dia que va ploure aquesta quantitat o més va ser el 18 de juny. També a Vic, Mataró a Roses o a l'aeroport de Girona entre d'altres. A Cervera, els 20 litres per metre quadrat recollits el 15 de juny suposen la darrera precipitació significativa en aquest punt de l'altiplà Central. A Falset cal recular fins al 28 de maig per trobar un dia de pluja més o menys evident, a Lleida fins al 28 de maig, a Reus fins al 10 de maig o a Tortosa fins Al 9 de maig, es a dir, avui fa 73 dies.

Les zones més beneficiades per les últimes pluges s'emplacen a prop de Pirineu o en sectors de l'interior de Girona, zones on és habitual que a l'estiu hi plogui força gràcies a les tempestes de tarda. A Guardiola de Berguedà, el 30 de juny van recollir 15 litres, a Olot 30 litres, i a Das 9 litres la mateixa jornada. A la Bonaigua el 8 de juliol van recollir 9 litres per metre quadrat.

La sequera ve de lluny

Aquestes dades són poc indicatives alhora d'intentar analitzar la sequera, i més si tenim present que l'estiu és l'estació més seca de l'any a la majoria de comarques. Cal considerar la precipitació acumulada al llarg dels darrers mesos, a banda de variables com l'evaporació o les temperatures, entre d'altres.

L'índex de precipitació estàndard que calcula i actualitza regularment el Servei Meteorològic de Catalunya aporta dades força preocupants relatives a la sequera dels darrers 3 anys. Segons el darrer mapa, amb dades compreses entre el juliol de 2013 i el juny de 2016, la sequera és forta al Litoral i Prelitoral de Barcelona i Girona, així com en punts de la costa Daurada i àrees més puntuals de l'interior. Es considera extrema a la Costa Brava sud, al Litoral barceloní, a la costa del Baix Camp, al sud del Delta de l'Ebre i en sectors pròxims a la Franja, i excepcional entre l'Alt Penedès i l'est de l'Anoia, i en una àrea local al sud del cap de Salou.

Demà les tempestes podran ser força generals

Els mapes el temps d'avui ens fan ser força optimistes a molt curt termini. L'arribada d'un embossament d'aire fred farà que demà les tronades acabin regant una bona porció del territori.

Els xàfecs s'iniciaran abans del migdia al Pirineu i el Prepirineu. A la tarda s'estendran per l'interior del país i punts del Prelitoral, on descarregaran amb forta intensitat, en alguns casos acompanyats de calamarsa o pedra. A darrera hora del dia les tempestes podran assolir trams de la Costa Central i la Costa Daurada. Les pluges s'allargaran durant les primeres hores de la nit.

És evident que no solucionaran la greu sequera però arribaran en un moment crític per als boscos, ressecs i amenaçats per l'elevat risc d'incendi forestal.

stats