Meteo 29/05/2016

L'estació meteorològica de la Pica d'Estats, un any i mig recollint dades extremes

L'observatori del sostre de Catalunya va enregistrar una màxima de 16 ºC durant l'onada de calor del juliol passat. La xarxa que l'engloba continua incorporant noves estacions d'altura

Manel Cascante
2 min
L'estació s'ajuda d'una petita placa sola per alimentar-se

BarcelonaAviat farà un any i mig que l'estació de la Pica d'Estats enregistra de forma continuada la temperatura i la humitat ambiental del sostre de Catalunya, a 3.143 metres per damunt del nivell del mar. En aquest període ha enregistrat valors especialment extrems. La temperatura més alta es va assolir durant l'onada de calor del juliol del 2015 amb una màxima de 15,8 ºC. La més baixa a les acaballes d'aquest hivern, concretament durant el mes de març, amb una temperatura mínima absoluta de –22,3 ºC. La humitat mínima enregistrada en aquest interval ha estat del 9% i la màxima, del 100%.

L'estació meteorològica va néixer d'una iniciativa en l'àmbit particular, per donar cobertura meteorològica als cims més alts i representatius del Pirineu occidental català. El seu promotor és Cristòfor Cuadras i compta amb la col·laboració i ajuda de Ramon Villuendas, que s'encarrega del manteniment i de l'accés als observatoris quan és necessari.

L'estació de la Pica d'Estats és només una de les nou estacions que conformen la xarxa Meteo Valls d'Àneu, que s'ha anat ampliant des del començament. Ara mateix disposem també de dades meteorològiques de la punta Alta de Comalesbienes (3.014 m), del pic de Mont-roig (2.863 m), del pui de la Bonaigua (2.776 m), del pic lo Calbo (2.290 m), del port de la Bonaigua (2.072 m), del poble d'Espot (1.318 m), de València d'Àneu (1.065 m) i del pla d'Esterri (950 m).

Cristòfor Cuadras destaca que les visites a la pàgina web han anat a més de forma progressiva, amb puntes de fins a 2.800 visites diàries els dies més freds i moguts de l'hivern. Recalca que la majoria de visites provenen de Catalunya i el País Valencià.

L'objectiu a curt termini és continuar fent créixer la xarxa d'estacions meteorològiques per donar cobertura als principals massissos amb cims de més de 3.000 metres del Pirineu. Enguany està previst de col·locar noves sondes per analitzar les variables meteorològiques al massís del Besiberri i al de la Maladeta. Cuadras afegeix que fins i tot s'estan plantejant de col·locar una estació meteorològica al cim de l'Aneto, a 3.404 metres d'altitud.

Tot i que aquestes estacions no formen part de cap xarxa meteorològica oficial, és indubtable que la informació que aporten és de gran rellevància, ja sigui per als meteoròlegs, els aficionats a la meteorologia i estudiosos, o per als muntanyencs que es plantegen l'ascens als cims més alts del Pirineu.

stats