Meteo 28/05/2016

La primavera retorna l'esperança a les pinedes devastades per la processionària

La majoria d'arbres despullats i aparentment morts tornen a treure brots i fulles noves. L'estiu serà el moment clau per avaluar la recuperació dels pins

Manel Cascante
2 min
El Berguedà, Osona, el Solsonès o la Cerdanya són zones especialment afectades

BarcelonaLa persistència de temperatures anormalment altes al llarg de la tardor i l'hivern va resultar nefasta per als boscos de pins de l'interior i el nord del país, ja que van patir més que mai els efectes d'una plaga de processionària afavorida, i potenciada, per aquestes condicions meteorològiques excepcionals.

Hivern devastador i primavera esperançadora

A finals de gener ens fèiem ressò dels efectes d'aquest insecte amb l'ajuda de les espectaculars imatges enregistrades des d'un dron a la comarca del Berguedà. La gravació la va fer el biòleg Lluís Brotons, investigador del CSIC, el CREAF i el CTFC. Tal com apuntava l'especialista en el seu moment, la processionària es menja les fulles verdes del pi però molt rarament devora les gemmes tancades, que poden donar lloc a noves fulles a la primavera.

Certament aquests dies s'està comprovant arreu del territori que la majoria de pins no eren morts, els arbres tornen a brotar i a emetre les noves acícules (fulles) de temporada. Lluís Brotons esmenta que "les prediccions de recuperació s'estan complint i els pins treuen fulla com cada any". "A més, aquesta primavera humida està ajudant a recuperar el vigor dels arbres".

Afegeix que la recuperació dels pins és general, i que el que es vol ara és "comprovar si en zones especialment castigades com el Berguedà o Osona hi ha individus morts". Comenta que no és el que s'espera, però que a causa de la magnitud de l'episodi caldrà fer-ne un seguiment especial amb l'ajuda de drons i d'imatges de satèl·lit. L'estiu serà el millor moment per realitzar l'avaluació.

Arbres fràgils

A hores d'ara, segons apunta Brotons, és del tot impossible preveure què passarà de cara a la tardor i l'hivern, moment en què les erugues són dins de les bosses a dalt dels arbres i s'alimenten de les acícules dels pins.

Brotons esmenta que, si tornés a repetir-se amb la mateixa magnitud, podríem tenir una combinació explosiva a causa de la situació de creixement dels pins –poques fulles– i d'una població de processionària en màxims. Aquests factors excepcionals faran que s'hagi de seguir de molt de prop.

A escala meteorològica caldria que tinguéssim una tardor freda, ja que seria clau per frenar la progressió de la plaga.

stats