MÚSICA
Cultura 29/04/2016

La promiscuïtat de Jean-Michel Jarre es desplega al Sónar

El músic francès estrenarà ‘Electronica Vol. 2’ amb una ‘performance’ audiovisual

Sílvia Marimon
2 min
Jean-Michel Jarr ahir a Barcelona on ha presentat en primícia Electronica Vol.2. The heart of noise.

BarcelonaEl músic francès i un dels pioners de la música electrònica, Jean-Michel Jarre, tenia ganes d’experiències físiques i no virtuals. De contacte humà. Es va passar cinc anys viatjant per tot el món amb l’objectiu de crear amb altres artistes. El resultat són dues hores i mitja de música dividida en dos àlbums. Ahir, a Barcelona, va presentar el segon: Electronica Vol. 2. The heart of noise,que sortirà a la venda el 6 de maig. L’últim treball del músic francès es podrà veure per primera vegada en directe al Sónar el 17 de juny. En aquesta estrena mundial, Jarre, que fa 30 anys va ser un dels primers a oferir concerts multimèdia, promet pirotècnica visual i sonora: “L’aspecte visual és molt important, perquè la música actualment la podem escoltar a tot arreu. Serà un espectacle 3D però sense necessitat de posar-se les ulleres”, assegura.

Al disc hi han col·laborat artistes com Pet Shop Boys, Gary Numan, The Orb, Yello, Hans Zimmer, Lulia Holter i Peaches, i un enginyer que no té res a veure amb el món de la música electrònica, Edward Snowden. Jarre confessa la seva admiració per l’extreballador de la CIA acusat de revelar informació classificada: “Vaig posar-me en contacte amb Snowden a través de The Guardian. Aquest tema m’emociona bastant perquè la meva mare va col·laborar amb la Resistència francesa el 1941. En aquell moment [França estava ocupada pels nazis] hi havia francesos en contra dels resistents perquè consideraven que creaven problemes i, fins i tot, creien que eren traïdors perquè estaven en contra del poder vigent”, explica el músic.

El duet amb Snowden

Jarre va viatjar fins a Moscou per reunir-se amb Snowden i filmar-lo per al tema Exit. Al vídeo,a un ritme trepidant, les paraules de l’extreballador de la CIA es barregen amb imatges dels milions de dades que circulen per les xarxes o amb l’inquietant visió d’uns satèl·lits que ho controlen tot des de l’espai. Un dels temes recurrents del disc és precisament la influència i el poder de les noves tecnologies. “Parlo, per exemple, de com moltes persones toquen molt més el seu mòbil que les seves parelles, o de l’aplicació Grindr”, diu. L’actualitat política més recent també és present a Electronica V ol .2. The heart of noise. Amb Primal Scream ha gravat As one : “Vaig compondre aquest tema després dels atemptats de la sala Bataclan de París i l’objectiu és donar un missatge positiu. Si estem units no podran amb nosaltres”, assegura.

Al disc, el músic francès explora nous sons barrejant l’última tecnologia digital amb instruments més convencionals. “Hi ha instruments irrepetibles. Ningú ha sigut capaç d’igualar els violins que va fer Stradivarius”, explica.

Jarre també participarà amb una ponència sobre les noves tecnologies al Sónar+D. “També tenim una necessitat física de tocar. Un 30% dels que compren vinils no els escolten, els toquen mentre escolten la música en altres dispositius”, assegura.

stats