MÚSICA
Cultura 26/01/2016

Jean-Michel Jarre estrenarà xou al Sónar

El cartell del festival inclou també sessions de set hores de Laurent Garnier i Four Tet

Xavier Cervantes
3 min
El músic francès Jean-Michel Jarre actuarà per primer cop al festival Sónar.

BarcelonaPel festival Sónar hi han passat gairebé tots els noms històrics de la música electrònica, però faltava Jean-Michel Jarre. Tot i la seva rellevància en la popularització de l’electrònica com a gènere massiu, el músic francès semblava fora de l’abast del festival barceloní. De fet, espectacles megalòmans com el que va oferir a les piràmides d’Egipte per rebre el nou mil·lenni, el que va dissenyar per al Mundial de futbol de França i el que va fer a la Ciutat Prohibida de Pequín el 2004 segurament s’adeien poc amb tarannà del Sónar. Tampoc hi va haver sintonia durant la gira del 30è aniversari del disc Oxygène, que va passar pel Gran Teatre del Liceu el 2010. Semblava que Jarre i el Sónar es donaven l’esquena. Tanmateix, la confluència finalment ha arribat.

“Per a mi, el Sónar s’ha convertit en tot allò que un festival modern ha d’aspirar a ser. Per això he triat el Sónar per al meu retorn als escenaris i tinc moltes ganes d’estrenar-hi el nou espectacle”, explica Jarre. Sobre la naturalesa del xou encara no n’ha transcendit cap detall, tret que l’estrena mundial serà a Barcelona i que tindrà com a eix principal els temes del disc Electronica 1: The time machine (2015) i els de la segona part que publicarà a la primavera. Probablement tampoc no hi faltaran algunes de les peces que van convertir el fill del compositor Maurice Jarre en una superestrella des que va publicar l’àlbum Oxygène l’any 1976.

Jarre, de 67 anys, ha tornat a la producció discogràfica amb un disc que ell mateix descriu com “una petita història sobre la història de la música electrònica” des del seu punt de vista i la seva experiència. I això sí que s’adiu amb el Sónar, un festival que durant més de vint anys ha recorregut bona part de la història que Jarre condensa al projecte Electronica. En el primer volum, el músic francès va convocar una llista de col·laboradors que inclou noms lligats a diferents edats i actituds de l’electrònica com Vince Clarke (Depeche Mode), 3D (Massive Attack), Tangerine Dream, M83, Air, Gesaffelstein, Laurie Anderson, Moby, Armin van Buuren, Little Boots, Fuck Buttons i Boys Noize. També compta amb les col·laboracions del cineasta John Carpenter, aquí en la seva faceta de compositor experimental; del guitarrista Pete Townshend (The Who), i del pianista Lang Lang. És a dir, Jarre es mostra heterodox, i encara més ho serà en el segon volum d’ Electronica, perquè l’acompanyaran el cineasta David Lynch, l’artista californiana Julia Holter i el compositor de bandes sonores Hans Zimmer, entre d’altres.

Considerant que el concert de Jarre al Sónar serà l’estrena mundial de l’espectacle basat en Electronica, no seria estrany que hi participessin alguns dels artistes amb què ha col·laborat en aquests dos discos. Per exemple, Boys Noize, que també passaran amb xou propi pel festival barceloní.

Nova orientació del SonarCar

A més de Jean-Michel Jarre, el Sónar va anunciar ahir una trentena d’incorporacions al cartell de l’edició que se celebrarà del 16 al 18 de juny, i del qual ja es coneixia la presència de New Order i Anohni, entre d’altres. Entre les novetats hi destaquen el britànic James Blake, que presentarà el disc Radio Silence amb un xou audiovisual especial, i la celebració dels vint anys del segell Raster-Noton, en què participaran Alva Noto, Byetone i Cyclo. Una de les novetats serà el redisseny del SonarCar, que l’organització vol convertir en un espai “100% clubbing ” amb dues sessions de set hores (una divendres i l’altra dissabte) comandades per Four Tet i Laurent Garnier, respectivament.

De moment, i a falta de més incorporacions futures, la programació del Sónar es completa amb Roots Manuva, John Talabot, Flume, Kelela, Mano Le Tough, Jackmaster i The Martinez Brothers, entre d’altres.

stats