08/10/2015

El règim de l’‘abuelo’

2 min

El abuelo, el jefe de Estado i el hombre más poderoso de España. Només d’aquestes tres maneres es va fer referència a Franco en l’entrevista de TVE a la seva néta Carmen Martínez-Bordiú. Ni una sola vegada van sortir les paraules dictador o dictadura. I tot això en el programa revelació de la tele pública espanyola. En tu casa o en la mía és l’espai d’entrevistes que Bertín Osborne ha estrenat aquesta temporada amb bona acollida per part de l’audiència. Si ja és trist que el cantant de Buenas noches señora presenti un programa per la cadena, veure la condescendència de TVE amb el dictador i la seva família ja fa fàstic. És patètic adonar-se, una vegada més, que ni tan sols hi ha un bri de reflexió sobre el que implica un espai d’aquestes característiques. La transició espanyola va fer que la família Franco fos percebuda com uns grandes de España i no com una aberració en la història del país.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Bona part de l’entrevista va ser gairebé com fer una ouija per invocar l’esperit del dictador. Les preguntes evidenciaven un enorme interès pel que pensava i deia l’entranyable abuelo. ¿Y él qué te decía? ¿Qué pensaría tu abuelo si levantara la cabeza? ¿A él qué tipo de cine le gustaba? Dices que todos somos bisexuales ¿Tu abuelo crees que también lo era? És escandalós voler descobrir les curiositats domèstiques del dictador, quan per tradició TVE ha tapat sempre la realitat del seu règim. Només n’han quedat mostres del No-Do com a curiositat periodística i mirall indulgent i humorístic de l’època.

En el programa ens anaven ensenyant les fotografies del dictador acompanyades de musiquetes melancòliques. Es va fer insuportable aguantar el discurs hipòcrita de la néta. Carmen Martínez-Bordiú renegava de les rigideses de la família, de la seva doble moral, feia veure que no donava importància a l’elit familiar... i en canvi els tenia a tots exposats en unes prestatgeries que semblaven aparadors. Fotos de tots els parents amb l’avi dictador enmig del buró, de manera preeminent, com si fos un altar. Fins i tot va ensenyar la foto d’un enorme catxalot que suposadament va pescar el abuelo. Com diria el Mohamed Jordi de La competència: “Se’ns pixen a la cara”. Li deia Bertín: “¿Entiendes que haya gente a la que le moleste convivir con tu apellido?” La dictadura reduïda a una simple molèstia pel cognom. Mirat amb distància és tràgic veure com a la tele pública la néta de Franco reivindicava les seves llibertats individuals vivint en els tous i luxosos coixins d’una família que va privar dels drets humans més fonamentals tot un país.

stats