Societat 24/08/2015

Síndrome postvacacional: què és i com evitar-la

Un de cada tres treballadors pateix el trastorn, que es produeix quan hem de recuperar el ritme de vida habitual

Ara
2 min
Els experts aconsellen tornar a la rutina de forma gradual / GETTY

BarcelonaSom a l'última setmana d'agost, a les portes del setembre, i milions de persones viuen un moment complicat. Un de cada tres treballadors pateix la síndrome postvacacional.

Què és?

La síndrome o depressió postvacacional es caracteritza per una sensació de manca d'energia, motivació o tristesa que té lloc amb la tornada a la feina, causada per la ruptura del procés d'adaptació o transició entre el temps d'oci i descans i la rutina laboral.

¿Tothom la pateix amb la mateixa intensitat?

No. Les persones amb poca tolerància a la frustració i amb menys resiliència són les més susceptibles a patir aquest tipus de depressió. Els experts assenyalen que la síndrome es manifesta de forma més greu en aquelles persones que treballen en un entorn negatiu, realitzen tasques repetitives o tenen caps poc motivadors.

Qui hi està més exposat?

Més enllà de les característiques personals de cada treballador, els més vulnerables són els que fan les vacances seguides, en comptes de dividir-les al llarg de l'any. Fer un mes seguit propicia una desconnexió més gran i un canvi dràstic dels hàbits de vida, que ara s'han d'alterar notablement.

Quins són els símptomes?

Els principals símptomes de la síndrome postvacacional són l'apatia, el cansament, la falta de concentració, el nerviosisme, l'estrès, la tristesa i, a vegades, trastorns del son. En casos més greus es pot experimentar ansietat, mal de cap i malestar general.

Quant dura?

Tot i que molts creuen que adaptar-se al ritme laboral és un procés ràpid, superar completament la síndrome requereix uns 15 dies de mitjana.

Com es pot evitar?

És essencial tenir un pensament positiu i veure la tornada a la feina com una cosa bona i no com una càrrega. Més enllà de dividir les vacances de forma més periòdica al llarg de l'any, el més recomanable és recuperar la rutina uns dies abans de incorporar-se al treball. Així, és preferible començar a aixecar-se aviat o tornar a casa de vacances uns dies abans de tornar a la feina.

I quan ja hem tornat a la feina?

Durant les primeres jornades, és aconsellable matinar més del normal per anar a la feina sense pressa i reprendre les tasques laborals de forma gradual. També l'esport i una bona alimentació poden fer més fàcil el retorn a la rutina.

stats