Economia 29/09/2014

Morgan Stanley vaticina que una Catalunya independent seria un 4% més rica

El banc d'inversió nord-americà alerta que un eventual estat català tindria problemes per finançar-se, podria quedar fora de la Unió Europea i veuria com CaixaBank i Banc Sabadell abandonarien Catalunya

Albert Martín Vidal
3 min

BarcelonaUn informe publicat aquest dilluns per Morgan Stanley afirma que Catalunya seria més rica en cas de ser independent. El document recorda que el dèficit fiscal del Principat respecte a Espanya és del 8% i estima que, amb la despesa causada per l'assumpció de partides que a dia d'avui afronta Madrid, els beneficis per a Catalunya quedarien "al voltant del 4% del PIB". "Des d'aquesta perspectiva concreta, una transició a l'estat català seria beneficiosa, encara que els guanys no semblen grans", afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe fa una sèrie de previsions sobre l'economia catalana entre les quals destaca l'opinió que CaixaBank i Banc Sabadell "acabarien portant la seva seu central a Madrid" en cas d'independència. Segons el banc d'inversió nord-americà, aquest trasllat es faria per raons de "confiança", i per "garantir l'estabilitat dels dipòsits" i tenir "accés a la liquiditat dels mercats".

Els analistes de Morgan Stanley arriben a aquesta conclusió, però, sense haver parlat amb les entitats i especifiquen que "creuen" que aquesta seria la decisió de les dues grans entitats financeres catalanes. En el seu raonament, recorden que Royal Bank of Scotland i Lloyds ja van anunciar mesures similars en cas que Escòcia hagués sortit del Regne Unit.

En el seu raonament, Morgan Stanley afirma que tant CaixaBank com Sabadell "podrien" formar una matriu del banc a Madrid i deixar-ne una de subsidiària a Catalunya. L'informe explica que "els crèdits catalans" d'aquestes dues entitats "depenen de finançament provinent d'altres regions". L'estudi xifra en 97.000 milions d'euros la xifra de deute que els bancs haurien d'emetre si hi hagués una moneda que no fos l'euro.

Fonts del Sabadell han explicat a l'ARA que la qüestió "ni preocupa ni està sobre la taula", i han afegit que, "si arribés el cas, el banc adoptaria les mesures adients per estar en igualtat de condicions competitives amb les altres entitats europees i espanyoles".

Pel que fa a CaixaBank, ha explicat que no es refereix a "especulacions" i que per tant no fa "comentaris" sobre la qüestió.

Diferent d'Escòcia

L'estudi xifra en un 5% les possibilitats que Catalunya abandoni l'estat espanyol unilateralment, en un 15% que es produeixi una sortida pactada, en un 50% que el procés acabi en pacte fiscal i en un 30% que la situació segueixi com fins ara.

Morgan Stanley afirma també que Catalunya no és un cas equiparable a Escòcia per diferents raons. En primer lloc, destaca que el percentatge de partidaris de la independència "ha augmentat de forma sostinguda durant el temps, des de menys del 14% a mitjans dels anys 2000" fins a "gairebé el 50% d'ara".

També fa esment del fet que Catalunya suposa gairebé una cinquena part del PIB espanyol. "Imaginin els Estats Units sense Califòrnia i Nova York. O el Regne Unit sense Londres", diu l'informe, que recorda que Catalunya està per sobre de la mitjana espanyola, de la Unió Europea i l'eurozona pel que fa a riquesa. A més, afegeix que el Principat és seu de moltes de les grans empreses d'Espanya i també de l'estranger, i acull algunes de les millors institucions educatives i de recerca. A més, recorda que és una destinació clau per a la inversió estrangera.

Malgrat això, el banc estima que, fins i tot sense Catalunya, l'economia espanyola continuaria creixent encara que "més lentament".

L'informe planteja diferents escenaris i, en cas d'independència, apunta que hi hauria "efectes negatius" pel fet d'incloure una nova frontera en el mapa, però admet que serien "difícils de quantificar". També s'atura a explicar les possibilitats que Catalunya quedés fora de la Unió Europea –i fins i tot de l'euro–, i en els problemes de finançament que trobaria en els mercats de liquiditat.

El document obre la porta a un "acord d'última hora" com a punt final al procés sobiranista.

stats