MEDI AMBIENT
Societat 25/03/2014

Conflicte per l’antiga estació del Turó de l’Home

El Govern vol reconstruir-la i una entitat ecologista l’acusa de vulnerar el Pla Especial del Montseny

Albert Solé
3 min

BarcelonaFa 10 anys que la casa que acollia l’antic observatori meteorològic del cim del Turó de l’Home (Montseny) està abandonada. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de la Generalitat ha elaborat un projecte per recuperar aquest espai per fer-hi un centre dedicat a la meteorologia, però la Coordinadora de Salvaguarda del Montseny, una entitat ecologista, s’hi oposa i amenaça amb denúncies als jutjats. Afirmen que el que vol fer el Govern va en contra del Pla Especial del Parc Natural del Montseny -reserva de la biosfera-, mentre que la Generalitat i la Diputació de Barcelona -que gestiona el parc- ho neguen.

“No farem res que impliqui saltar-se la normativa, només cal un petit canvi d’ús dels terrenys que ha de fer l’Ajuntament de Fogars de Montclús”, explica a l’ARA Reca Vidiella, coordinador de l’àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. En canvi, Carles Lumeras, president de la Coordinadora de Salvaguarda, assegura: “Si volen fer el que ens van presentar el dia 11 de març [enderrocar la casa antiga i fer-ne una de nova fent un forat a la muntanya], s’ha de tocar segur el Pla Especial”.

Un projecte que genera debat

“Des de l’Ajuntament sempre hem volgut reformar la casa perquè és un patrimoni històric del municipi, i per fer el que volen fer, si cal fer un petit retoc a la legalitat, s’ha de fer”, afirma l’alcalde de Fogars, Albert Rovira. I què pretén construir-hi la Generalitat, al cim del Turó de l’Home? L’11 de març es va convocar la comissió consultiva del Parc Natural del Montseny -que agrupa alcaldes, institucions i entitats-, i Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya, hi va anar a explicar el projecte per esvair els dubtes i les incògnites que hi havia hagut fins a aquell moment.

L’ARA ha parlat amb diversos assistents, i les versions són dispars. Albert Rovira, alcalde de Fogars de Montclús, assegura que el projecte preveu un museu de la meteorologia; Reca Vidiella, de la Diputació, entén que s’hi farà un centre per a investigadors de l’astronomia, la meteorologia i la natura -amb la possibilitat de fer-hi una estada curta-, i Carles Lumeras, de la Coordinadora, interpreta que es recuperarà l’antic observatori meteorològic. Cap d’ells coincideix, però tots tres tenen raó. Portaveus de la conselleria de Territori i Sostenibilitat detallen que el projecte implica reconstruir de zero la casa -amb els mateixos 250 m que ara- integrant-la a muntanya i paisatge, per fer-hi altre cop un observatori meteorològic, que alhora servirà de centre d’estudis per a investigadors. I aprofitant que a la casa actual encara hi queda molt material de l’antic observatori, habilitaran una sala per fer-hi una petita exposició sobre la meteorologia.

La Diputació de Barcelona va iniciar fa un temps la revegetació dels cims del Montseny i, per exemple, fa un any va restringir l’accés amb cotxe al Turó de l’Home i va fer la carretera més estreta. Reca Vidiella assegura que el projecte de la Generalitat no va en contra del seu objectiu.

Falta la firma del conveni

Ara falta que la Diputació i la Generalitat firmin un conveni per donar llum verda al projecte, però la Diputació vol esperar que l’Estat faci efectiva la cessió dels terrenys del cim del Turó de l’Home -2.500 m-, que encara pertanyen a Patrimoni Nacional, tot i que el 2009 ja se’n va acordar el traspàs. La Generalitat volia anunciar el projecte públicament dissabte, Dia Meteorològic Mundial, però no ho va poder fer: el conveni encara no s’ha firmat perquè la Diputació vol ser prudent i esperar el traspàs dels terrenys, cosa que el Govern dóna per fet.

stats