FICCIÓ NORD-AMERICANA
Mèdia 08/04/2013

'Mad Men' encara el final amb l'estrena de la sisena temporada

Canal+ ofereix avui en versió original subtitulada un doble episodi

àlex Gutiérrez M.
3 min

Barcelona."Estàs sol?" Els seguidors de Mad Men van deixar Don Draper enfrontat a aquesta pregunta, pronunciada per una atractiva dona que, com ell, sembla buscava refugi dels dimonis interns en l'alcohol i la companyia anònima d'un bar convenientment opac. Era el final de la cinquena temporada, i la mirada del protagonista no permetia endevinar la resposta. L'ambigüitat (i la dualitat) són dos dels grans temes de la sèrie, que ja ho té tot a punt per estrenar, avui a Canal+, l'episodi doble amb què s'obre la sisena temporada. La cadena ho oferirà en versió original subtitulada: la versió doblada arribarà al juny.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot just ahir ho feia als Estats Units: el canal per satèl·lit espanyol, coneixent l'anticipació d'una sèrie que la revista Rolling Stone ha qualificat com la millor de la història, ha fet mans i mànigues per poder escurçar al mínim el temps de decalatge entre una estrena i una altra per evitar la migració massiva a internet. L'interès per aquesta sisena temporada té a veure també amb el fet que es tracta de la penúltima, aparentment: Matt Weiner, el creador de la sèrie, ha insinuat que ja només falten 26 capítols perquè s'acabin les desventures a l'entorn d'un grup de publicistes que no sempre se'n surten a l'hora d'encaixar els canvis socials i culturals de finals dels cinquanta i, de moment, els seixanta.

Poques coses han transcendit d'aquesta sisena temporada. Weiner és obsessiu a l'hora de controlar les filtracions. Els crítics americans que van rebre el primer doble episodi de manera avançada tenien també una carta seva, en què els deia: "Sé que esteu al cas de com m'importa que els espectadors tinguin dret a la mateixa experiència que vosaltres quan miren un episodi nou per primer cop". En el text, esmentava cinc coses que pregava que no desvelessin: ni nous personatges, ni noves relacions... ni tan sols l'any en què se situa l'acció.

Però alguns dels actors sí que han donat indicacions. Se sap, per exemple, que Peggy Olson (interpretada per Elisabeth Moss) seguirà a la sèrie: tot i que va abandonar l'agència Sterling Cooper Draper Price, encara participarà en algunes trames. ¿Anirà a més la tensió sexual que hi ha entre mestre i deixeble ja emancipada? Moss confia que no: "Espero que no s'emboliquin. A tothom a qui s'allita amb Don Draper no li queda gaire camí al davant. És com el petó de la mort, això de dormir amb Draper", explicava, en una entrevista a GQ .

Els madmenòlegs i madmeníacs s'han llançat a la interpretació del material promocional que s'ha fet públic, com ara el pòster -que il·lustra aquesta notícia- on es veuen dues versions del protagonista, Don Draper, creuant-se, l'una amb una noia, l'altra amb un maletí. O les fotos on es veu que Draper i la seva dona passen les festes de Nadal a l'assolellada Hawaii mentre els publicitaris estrenen la seva nova seu, envoltats del rigorós fred novaiorquès.

Un altre dels detalls que ha transcendit és que John Hamm (que dóna vida a Don Draper) tornarà a posar-se darrere les càmeres per dirigir un episodi, tal com ho va fer en la cinquena temporada. També John Slattery (el cínic Roger Sterling) repetirà com a director. I se sap, així mateix, que la sisena temporada no serà un preparatiu del final, sinó que explicarà una història completa i autocontinguda, com ha estat també marca de fàbrica els cinc anys precedents.

Multipremiada

Mathew Wiener va empescar-se la idea de Mad Men mentre treballava com a guionista de Los Soprano . L'èxit de la proposta ha estat fulgurant: les quatre primeres temporades van guanyar l'Emmy a millor sèrie dramàtica, una fita -la de quatre guardons consecutius- que només han merescut El ala oeste de la Casa Blanca i Canción triste de Hill Street . Amb 17 nominacions, és també el xou que més vegades ha estat candidat a premis. La seva atenció pel detall -cada capítol és un catàleg d'objectes i frases de l'època- li ha fet rebre també molts premis.

Durant la seva emissió als Estats Units, la sèrie no només ha esquivat l'erosió i el cansament, sinó que ha guanyat adeptes. Així, la cinquena temporada va ser la més vista, amb 3.540.000 espectadors.

stats